Sănătate

Peste 20 de cazuri de febră Q la Cluj, iar autoritățile tac!

În lunile mai-august, în județul Cluj au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o boală infecțioasă relativ rară, cu simptome apropiate de cele ale gripei. Cei mai mulți bolnavi sunt studenți la Medicină Veterinară, dar nici o instituție sau autoritate nu a comunicat publicului larg existența focarului de infecție.

„Studenții nu au fost anunțați, informațiile despre posibila infecție au circulat «pe surse», între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande seturile de analize corespunzătoare”, afirmă persoane familiare cu subiectul, citate de G4Media.ro.

Sursa de infecție au constituit-o clinicile veterinare care funcționează pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.


„Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat”, a menționat șeful DSP Cluj. Acesta a adăugat că microbul care a cauzat infecția provine de la animale care au fost tratate la clinicile veterinare de la facultatea de Medicină Veterinară. „[A fost vorba de] un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia.

DSP a evitat să comunice public cazul, pentru a nu risca să panicheze populația. „Nu e boală periculoasă, dar (…) trebuie evitată și trebuie să luăm măsurile ca ea să nu se răspândească, dacă există un risc de diseminare”, a precizat acesta.


Majoritatea cazurilor de febră Q s-au înregistrat la studenți ai Facultății de Medicină Veterinară, dar și la angajați. Primul caz de febră Q a fost confirmat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca în 14 mai, iar cel mai recent în 20 august, potrivit informațiilor transmise de dr. Violeta Briciu, directorul medical al spitalului. „Simptomele prezentate au fost caracteristice bolii, respectiv febră, mialgii (dureri musculare – n.r.), cefalee (dureri de cap – n.r.), transpirații, tuse. Nu am avut internați pacienți cu complicații de tip encefalită sau afectare cardiaca”, a precizat aceasta.

Pentru a elimina sursa de infecție, clinicile și spitalul de urgență au fost închise pentru trei zile, în jurul datei de 20 mai, pentru a se efectua curățenie generală și dezinfecție. Totodată, au fost testate toate animalele care erau internate și a fost restricționat accesul vizitatorilor și anulate vizitele de grup.


Potrivit surselor G4Media.ro, studenții nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de infecție.

Microbul a continuat să se răspândească și tot mai mulți studenți s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase, fie acuzând simptomele bolii, fie doar pentru a se asigura că nu o au. Potrivit documentelor consultate de G4Media, în luna iunie erau șase studenți diagnosticați, iar alții nouă neconfirmați ca fiind infectați. Dintre aceștia din urmă au mai fost cazuri de confirmare ulterioară a prezenței microbului.


Potrivit informațiilor transmise de DSP Cluj, aceste cazuri de febră Q sunt primele înregistrate la Cluj în ultimii cinci ani.

Citeşte continuarea aici.


Ce este febra Q

Conform unei informări redactate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), febra Q este o boală „zoonotică”, adică una ce vizează animalele și poate afecta și omul, mai ales pe cei care desfășoară activități ce implică contactul cu animalele și/sau produsele acestora. De obicei, infecția poate apărea ca urmare a inhalării/ingerării bacteriei (sub formă de spor), din particulele de praf contaminate. Bălegarul sau urina precum și subproduse animaliere cum ar fi pielea, lâna sau blana pot constitui sursă de infecție.

Febra Q este rar întâlnită la om, chiar și în rândul fermierilor. Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

Etichete: usamv cluj virus febra
Ultimele Stiri
abonare newsletter