Sănătate

Vaccinul din comerț, EFICIENT și PROTECTOR! Care sunt diferențele dintre tulpinile virusului?

Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la borna 68, însă puțini cunosc faptul că cele trei tulpini ale virusului gripal sunt sezoniere. Dintre acestea, doar primele două pot provoca infecții sezoniere sau chiar epidemii.

Potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, virusul de tip A este cel mai răspândit. Acesta amintește că diferența majoră dintre tulpini constă în complicațiile generate.

„În momentul de faţă, circulaţia virusului de tip A este mai frecventă, iar tulpina aşa-zisă postpandemică, care e sezonieră, domină în proporţie de 60%. Diferenţa dintre tulpinile A și B este unde a fost identificat pentru prima dată virusul, în rest sunt virusuri sezoniere, nu au alte explicaţii”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.


Virusul de tip A atacă plămânii

Acesta a explicat faptul că, în timp ce tulpinile de tip A sunt asociate problemelor pulmonare, afectând plămânii, tulpinile de tip B pun în pericol sistemul nervos central. De cealaltă parte, tulpina de tip C nu provoacă epidemii sau infecții sezoniere. Streinu-Cercel susţine că vaccinul din comerţ este eficient şi protector pentru tulpinele A şi B.

Deși persoanele decedate până în prezent figurau în evidență având condiții medicale preexistente, nefiind vaccinate anti-gripal, nici persoanele sănătoase nu sunt ferite de gripă! Astfel, virusul gripal poate provoca complicații și celor care nu suferă de vreo boală, problemele respiratorii sau pneumoniile cauzate putând deveni severe și dificil de diagnosticat în timp real.


Se recomandă în continuare vaccinarea!

Vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne soluţia principală pentru prevenirea îmbolnăvirilor, susține ministrul Sănătății, Sorina Pintea. De asemenea, medicii clujeni recomandă în continuarea vaccinarea împotriva gripei, accesul vizitatorilor în spitalele clujene fiind restricționat după declararea oficială a stării de epidemie. 30.000 de doze de vaccin au început să fie distribuite către Direcțiile județene de Sănătate Publică, 1.400 fiind solicitate de DSP Cluj.

La nivelul județului Cluj s-au înregistrat până acum două cazuri de deces din cauza gripei. Primul deces a fost confirmat în data de 28 ianuarie, atunci când o femeie de 39 de ani a murit din cauza gripei. Al doilea deces din cauza gripei a fost declarat două zile mai târziu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, victimă fiind un bărbat de 57 de ani, din județul Sălaj. Ambele persoane sufereau și de alte afecțiuni și nu erau vaccinate anti-gripal, bărbatul suferind de o patologie cardiacă și de diabet, având de asemenea insuficiență renală cronică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter