Sănătate

Deputatul USR Emanuel Ungureanu: „Disputele din jurul Legii vaccinării, o temă falsă. De fapt, statul român nu asigură stocuri suficiente de vaccinuri”.

Legea vaccinării este blocată de aproximativ un an la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Parlamentarii PSD şi ALDE, care au majoritatea în acest for, nu pun proiectul pe ordinea de zi pentru ca acesta să intre la vot. Legea vaccinării bate astfel pasul pe loc.

Deputatul Emanuel Ungureanu (USR) care este vicepreşedinte al acestei comisii, din tabăra opoziţiei însă, a depus recent o interpelare la Ministerul Sănătăţii prin care cere suplimentarea sumei pentru vaccinuri pe anul 2018. De fapt, spune parlamentarul clujean, controversele din jurul acestei legi legate de obligativitate, informare sau refuz al vaccinării sunt teme false. Degeaba vorbim despre toate acestea, când de fapt realitatea este alta şi ar trebui să vorbim de lipsa vaccinurilor.

„Legea vaccinării este blocată  la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor pentru că majoritatea parlamentară PSD şi ALDE nu a găsit soluţii prin care să garanteze că statul român poate să se oblige în faţa cetăţenilor că le asigură stocurile de vaccinuri. De fapt, aşa zisa dispută despre obligativitate a vaccinării versus obligativitate a informării despre vaccinare este o temă falsă. Statistic, pe cifre, poate că România este pe primul loc de la coadă în Europa la rata vaccinării în sume nete. În 2018, Ministerul Sănătăţii a alocat cu o sută de milioane de lei mai puţin pentru vaccinare decât anul trecut. Deci, pe de o parte Ministerul se plânge că românii ar avea reticenţe să îşi vaccineze copiii, ceea ce este fals de fapt, dar statul român nu asigură stocuri suficiente pentru o sumedenie de vaccinuri.


Aţi auzit de copilul de la Sinaia care  a murit de meningită. Există un vaccin pe masa Ministerului Sănătăţii antimeningită, a unei forme a acestei boli, care nu este finanţat. Deci problema majoră nu este neapărat absenţa unor măsuri coercitive pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii. Noi nu avem o lege care să impună sancţiuni pentru responsabilii din minister care nu îşi fac treaba şi nu finanţează vaccinarea. Nu reticenţa populaţiei este problema, ci iresponsabilitatea celor de la guvernare care nu finanţează vaccinuri în proporţie suficientă.

Legea vaccinării este blocată de preşedintele Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaţilor care nu o pune în dezbatere pentru vot. Nu se poate vota nimic până nu e pusă de preşedinte pe ordinea de zi”, a explicat Emanuel Ungureanu pentru Monitorul de Cluj.


Deputatul USR atrage atenţia în interpelarea sa că o  nouă criză a vaccinurilor este posibilă la începutul lui 2019, dacă nu se iau urgent măsuri.

“La nivelul judeţului Cluj, 5 vaccinuri din cele 7 incluse la nivel naţional au stocuri insuficiente pentru a acoperi necesarul pentru următoarele şase luni. O nouă criză a vaccinurilor va fi iminentă la începutul lui 2019 dacă nu se alocă fondurile necesare şi nu se organizează urgent procedurile de achiziţie de vaccinuri. Pe de altă parte, un copil de doi ani de la Sinaia a murit de meningită pneumococică, deşi vaccinul care l-ar fi protejat împotriva acestei boli este gratuir prin Programul Naţional de Vaccinare”, se arată în interpelare. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter