Sănătate

Fibroza pulmonară idiopatică, la fel de agresivă precum tumorile canceroase

O campanie de conştientizare asupra fibrozei pulmonare idiopatice are loc la Cluj.

O campanie de conştientizare socială dedicată informării populaţiei asupra fibrozei pulmonare idiopatice, considerată de specialişti la fel de agresivă precum cancerul pulmonar, a fost lansată marţi la Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie 'Leon Daniello' din Cluj-Napoca.

Campania s-a desfăşurat sub numele 'Respirăm speranţă' şi este organizată în cadrul Lunii mondiale a Fibrozei Pulmonare Idiopatice (FPI).


Potrivit specialiştilor, în momentul de faţă, aproximativ 20% din pacienţii diagnosticaţi în România cu această boală se află sub tratament în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

În prezent, în spitalul clujean sunt internaţi doi pacienţii care suferă de această boală şi beneficiază de tratament de specialitate cu medicamente antifibrotice, intrate în România de circa un an. Costul tratamentului se ridică la 3.000 de euro pe pacient pe lună şi este decontat integral printr-un program al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor, FPI este o boală ce poate fi momentan depistată doar prin intermediul tomografiei computerizate de înaltă rezoluţie. În cazul nedepistării la timp şi, implicit, al neurmării tratamentului, durata de supravieţuire este de doar 2-4 ani, cu un prognostic mai nefavorabil decât al celor mai multe cancere.

"Simptomele sunt nespecifice, multe dintre ele fiind legate de oboseală în realizarea efortului fizic, insuficienţă respiratorie, diagnosticul fiind de cele mai multe ori tardiv. Apariţia, însă, a unor medicamente capabile să încetinească şi chiar să stopeze progresia bolii a adus multă speranţă pacienţilor cu fibroză pulmonară idiopatică, în acest moment înregistrându-se cazuri cu o rată de supravieţuire de până la 10 ani", se arată în comunicat.


Fibroză pulmonară defineşte cicatrizarea ţesuturilor pulmonare. Aceasta afecţiune poate fi provocată de mai multe afecţiuni, inclusiv procese inflamatorii cronice (sarcoidoza, Granulomatoza Wegener), infecţii, interacţiunea cu diverşi agenţi de mediu (azbest, siliciu, anumite gaze), expunerea la radiaţii ionizante (radioterapia, de exemplu), boli cronice (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida), anumite medicamente.

În cazuri izolate, inflamaţia cronică şi fibroză pulmonară se dezvoltă fără o cauză care poate fi identificată. O parte dintre aceşti pacienţi pot manifesta fibroză pulmonară idiopatica, care nu răspunde la tratament medical, în timp ce alţii pot prezenta alte tipuri de fibroză cum ar fi pneumonia interstiţială nespecifica - în cazul acestei boli rezultatele obţinute în urma terapiei supresive sunt favorabile.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter