Sănătate

Mâine este Ziua Mondială Fără Tutun. Tema din acest an este Tutunul si bolile cardiovasculare.

Reprezentanţii DSP Cluj anunţă că Ziua Mondială Fără Tutun se celebrează în fiecare 31 mai pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) datorită consumului de tutun și pentru a stimula modificări comportamentale și elaborarea de măsuri legislative specifice.

Potrivit reprezentanţilor DSP Cluj,. în 2018 atenția se îndreaptă către ucigașul nr. 1 al omenirii - bolile cardiovasculare pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.

„Fumatul reprezintă un factor de risc pentru morbiditate şi mortalitate prin boala ischemică cardiacă, accident vascular cerebral și boli vasculare periferice. Fumatul contribuie notabil la cele mai multe dintre principalele cauze de deces pe plan mondial :1 din 3 decese prin cardiopatie ischemică sunt cauzate de fumat, 9 din 10 pacienţi cu arteriopatie periferică sunt fumători.Femeile fumătoare care utilizează contraceptive orale au un risc de 10 ori mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare.


Tema din acest an, Tutunul si bolile cardiovasculare, focalizează pe bolile asociate fumatului și are drept scop sporirea conștientizării riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, accidentul vascular cerebral și alte boli ale aparatului circulator – reprezentând în ansamblu principala cauză de deces în lume”, spun reprezentanţii DSP Cluj.

Previziunile sunt îngrijorătoare: 1 miliard de oameni riscă să-și piardă viața în acest secol  dacă nu se întreprind măsuri mai ferme împotriva consumului de tutun. Deși o serie de strategii eficiente pentru prevenirea fumatului sunt deja definite, dificultatea rămâne aceea de a convinge decidenții sociali și a determina publicul de a le pune în practică.


În ultima decadă fumatul în lume a scăzut moderat pe seama țărilor cu venituri mari. Cel mai mult fumează bărbații din țările cu venituri mijlocii și femeile din țările cu venituri mari. În lume,bolile cardiovasculare continuă să reprezinte cauza de deces numărul 1, cu mortalitatea specifică  mai mare în țările cu venituri mici și mijlocii.

 În Romania în anul 2016 erau 3818000 persoane fumatoare ( peste 15 ani) şi 28000 copii cu vârste între 10-14 ani fumau zilnic; în acelaşi an 100 persoane decedau zilnic datorită bolilor cauzate de fumat.Din totalul deceselor, ponderea celor cauzate de fumat era:20,69% pentru bărbați  şi 7,61% pentru femei.


Beneficiile renuntarii la fumat sunt imediate (se obțin în cadrul următoarelor intervale de la    ultima țigaretă: 20 de minute - ritmul cardiac și tensiunea arterială scad;12 ore - nivelul de monoxid de carbon din sânge scade către normal; 2 - 12 săptămâni - circulația și funcția pulmonară se îmbunătățesc) şi pe termen lung apar după:1 an - riscul de boală coronariană se reduce la jumătate față de cel al fumătorului;5 - 15 ani - riscul de accident vascular cerebral se reduce către cel al nefumătorului;10 ani - riscul de cancer pulmonar scade la jumătate față de cel al fumatorului, iar riscurile de cancer al gurii, al gâtului, al esofagului, al vezicii, al colului uterin sau al pancreasului descresc;15 ani - riscul de boală coronariană devine egal cu cel al nefumătorului.

Persoanele care doresc să renunţe la fumat se pot adresa Centrului de Consiliere pentru Renunţare la Fumat Cluj - Tel verde 08008STOPFUMAT, apelabil gratuit din orice reţea.

Etichete: fumatori
Ultimele Stiri
abonare newsletter