Sănătate

Cele 8 vaccinuri obligatorii la înscrierea copiilor în învăţământ. Ce se întâmplă dacă părinţii refuză imunizarea

Opt vaccinuri vor fi obligatorii începând cu anul viitor înainte de intrarea în colectivitate, iar în cazul în care schema de imunizare este inexistentă sau parţială, părinţii trebuie să prezinte calendarul de de recuperare.

Vaccinurile obligatorii sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, iar consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, excepţie făcând situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor, scrie gandul.info.

În cazul refuzului vaccinării sau consilierii, părinţii riscă de la avertismente la amenzi de până la 10.000, precum şi sesizarea Protecţiei Copilului cu privire a suspiciunea de încălcare a drepturilor minorului.


Prevederile sunt cuprinse în proiectul de lege al vaccinării, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Potrivit documentului, părinţii pot refuza vaccinarea, dar au obligaţia de a se prezenta, dacă sunt convocaţi, în faţa unor comisii judeţene pentru consiliere. Acestea îi pot chema cel puţin o dată la trei luni pentru discuţii până la acceptarea planului de vaccinare. În caz de refuz, pot fi amendaţi cu sume care pot ajunde la 10.000 de lei. Mai mult, dacă în 18 luni de la înscrierea în comunitatea de învăţământ nu s-a început schema de vaccinare obligatorie sau aceasta a fost întreruptă, comisia sesizează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului de către părinţi sau reprezentanţi legali ai copilului.

Potrivit proiectului de act normativ, în cazul unei epidemii participarea la cursuri a copiilor nevaccinaţi pentru boala respectivă este suspendată.


Prezentarea copilului la medic pentru vaccinare revine părinţilor. Aceştia au dreptul să fie informaţi privind beneficiile vaccinării, siguranţa, calitatea şi posibilele reacţiile adverse în caz de vaccinare şi să fie informaţi la timp privind utilitatea administrării vaccinurilor din Calendarul Naţional de Vaccinare, dar şi despre posibilitatea de a suplimenta schema naţională cu vaccinurile recomandate, pentru a obţine maximul de beneficiu pentru starea de sănătate a copilului aflat în îngrijire.

 „Sancţiunile privesc atât ministrul, cât şi funcţionarii din minister, Direcţii de Sănătate publică, absolut tot lanţul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinţii vor fi amendaţi pentru faptul că nu-şi vaccinează copii este inexact. Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar îşi asumă toată responsabilitatea”, a declarat, luni, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.


Premierul Mihai Tudose a declarat vineri că i-a solicitat ministrului Sănătăţii Florian Bodog „să folosească bisturiul” în problema legată de vaccinare, afirmând că până acum au fost aşteptate „măsuri făcute la solicitări blânde”.

„Am aşteptat o lună de zile măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul. A început, am văzut, doar că vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Ultimele Stiri
abonare newsletter