Sănătate

INTERVIU Dr. Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Cluj: „Tinerii donează sânge fără să aştepte ceva în schimb. A fost una dintre cele mai reuşite campanii.”

O nouă campanie de donare de sânge a avut loc între 8 şi 12 mai la Centrul Regional de Transfuzii din Cluj. Proiectul „Donează sânge! Fii erou!”, organizat de studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) s- a desfăşurat simultan în 10 centre universitare din țară.

Dr. Adriana Sime: „Tinerii donează sânge fără să aştepte ceva în schimb. A fost una dintre cele mai reuşite campanii.” Dr. Adriana Sime: „Tinerii donează sânge fără să aştepte ceva în schimb. A fost una dintre cele mai reuşite campanii.”

Scopul campaniei a fost acela de a suplini lipsa unor grupe de sânge, lipsă cu care chirurgii se confruntă adesea.  

Oamenii trebuie să conştientizeze cât de important, sănătos şi generos este să doneze sânge, a fost mesajul transmis de organizatori, care în acest an a prins parcă mai bine decât în alţii, spune dr. Adriana Sime, medic primar medicină generală şi directorul Centrului de Transfuzii din Cluj-Napoca.  Medicul clujean subliniază că această campanie a fost una dintre cele mai reuşite din ultimii ani pentru că mobilizarea a fost impresionantă.


Reporter: Cum s-a desfăşurat campania de donare de sânge?

Dr. Adriana Sime: Campania organizată de studenţii de la UMF Cluj a început în 8 mai şi a durat până în 12 mai. Pot să spun că a  fost campania cea mai reuşită din ultimii ani. S-au prezentat aproximativ 800 de donatori, din care au donat efectiv 700, restul nefiind eligibili.


De ce spuneţi că a fost una dintre cele mai reuşite campanii?

A fost foarte reuşită pentru că lumea s-a mobilizat repede, a fost o mobilizare deosebită pentru că oamenii s-au prezentat în număr foare mare. Mă bucură acest fapt, până la urmă se vede că studenţii au din ce în ce mai multă experienţă în ce priveşte organizarea acestor campanii de donare de sânge. Este o campanie care se organizează anual, de două ori pe an sau chiar de trei ori. Eu aş spune că am mers crescendo cu campaniile şi mă refer la anul acesta şi la sfârşitul anului trecut. Cred că oamenii au fost mai bine informaţi. Informarea populaţiei despre importanţa donării de sânge contează foarte mult.


Pe de altă parte, vreau să le mulţumesc studenţilor care s-au implicat în actul donării de sânge. Ceea ce este extrem de impresionant este cum se percepe noţiunea de donare de sânge, cum o percep ei, tinerii: vin şi donează sânge fără să aştepte ceva în schimb, efectiv ca să facă o faptă bună. Tinerii conştientizează importanţa acestui act, în ciuda faptului că uneori noi avem impresia că nu sunt atât de implicaţi în viaţa socială. A fost o surpriză extrem de plăcută.

Ce categorie de vârstă a predominat în această campanie?


În campanii din acestea, de obicei predomină tinerii. Şi acum majoritatea donatorilor au fost tineri studenţi, deşi se poate dona până la 60 de ani, aceasta este vârsta limită.

Se poate vorbi de o criză de sânge sau doar de lipsa unor grupe de sânge, acelea care sunt mai rare?


Nu putem vorbi de o criză de sânge şi nici nu a fost o criză de sânge, dar sunt perioade în care într-adevăr anumite grupe de sânge sunt deficitare, iar atunci suntem ajutaţi de centrele învecinate.

Pacienţii au diverse grupe şi atunci când este vorba de o grupă rară există probleme, operaţiile trebuie temporizate, cele care se pot temporiza. În urgenţe ne descurcăm, încercăm să aducem de la alte centre sau asigurăm sânge din stocul nostru de urgenţă.

Au existat nemulţumiri înainte de campanie şi în timpul campaniei?

Din multitudinea de donatori- mă refer şi la perioada de dinainte de campanie- sunt şi persoane nemulţumite, nu pot să doneze o sută de oameni într-o singură zi şi atunci se creează probleme. Avem un sistem informatic care trebuie respectat, dar sigur nu în fiecrae zi este la fel. Ne pare foarte rău, dar nemulţumiri pot să apară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter