Sănătate

INTERVIU Terapeutul Delia Pleșa promovează tradiția thailandeză, în forma sa autentică

"O gură" de relaxare prin puțină meditaţie și un masaj, realizate sub supravegherea atentă a unor profesioniști, poate schimba modul în care o persoană se raportează fluxului de emoţii şi gânduri şi vă poate ajuta să răspundeţi situaţiilor provocatoare.

Delia Pleşa Delia Pleşa

Terapeutul Delia Pleşa iubeşte interacțiunea cu oamenii şi comunicarea, fapt pentru care a ales să aplice cunoştinţele acumulate în ani de zile de formare profesională, într-un centru de relaxare din Cluj. Tratamentelle inspirate din tradiția și modul de viață thailandeze se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor.

Reporter: Masajele și tratamentele pot înlocui tratamentul medicamentos?


Delia Pleșa: Masajele şi tratamentele se adresează tuturor, de la cel mai mic la cel mai mare, adică avem servicii atât pentru copii, cât și pentru mămici, adulți, vârstnici. Masajele sunt terapeutice si de relaxare, din tradiţia thailandeză, dar nu avem acreditarea să oferim servicii medicale.

Ce tratamente recomandaţi copiilor?


Copiii au parte de un masaj care se numește „Baby's joy”, adică „Veselia copiilor”, un masaj care se face din tălpi până în vârful firului de păr... Se folosește uleiul de cocos sau de trandafiri pentru pielea sensibilă a copiilor. Acest masaj îmbină mișcările de presopunctură cu cele din masajul clasic suedez, e un masaj de relaxare, care stimulează receptorii corpului copilului, ajutându-l să se dezvolte armonios şi să fie pregatit cu o imunitate puternică in interacţiunea sa cu viaţa .

Ce tratamente recomandaţi femeilor însărcinate?


Femeilor însărcinate le recomand  tratamente în funcție de perioada sarcinii. Ideal este ca în primul trimestru de sarcină să nu faca masaj, să fie atente la alimentație și efort, iar după primul trimestru de sarcină se face un masaj delicat, în care se folosește uleiul de cocos sau  din  trandafiri. Acest masaj se focusează pe zona spatelui, brațelor, cervicalei, zona  picioarelor, care sunt solicitate, iar odată cu creșterea burticii se schimbă centrul de greutate.

Să nu uităm că prin acest masaj te dedici atât mamei cât şi copilului, iar clădirea unei fundaţii puternice a copilului începe din perioada sarcinii.


Ce cer clujenii, cu ce probleme vi se adresează?

Atât femeile cât și bărbații cer  tratamente de relaxare si întreținere corporala. Se poate spune că este un procent în creștere al bărbaților care se îngrijesc, ceea ce este un lucru bun.


Domeniul de activitate profesională aduce un impact puternic asupra posturii corpului şi atitudinii psihoemoţionale a individului.

Tratamentele încep cu un ritual de întreținere corporală cu o  saună cu ierburi thai ori cu o baie cu ierburi thai şi lapte din seminţe; în acest mod, corpul este pregătit să proceseze cât mai bine informţia primită prin masaj. Un alt pas  important e  îndepărtarea celulelor moarte de pe piele prin scrub. Ritualul de întreținere corporală poate continua, în funcţie de alegere, cu o împachetare pentru corp ori cu un masaj de întreținere corporală, sub numele de „Supreme detox”. Supreme detox îmbină un cocktail de uleiuri din esenţe florale, cu creme ce stimulează elasticitatea și fermitatea pielii, produse și aduse din Thailanda, de la Şcoala Regală de masaj WatPo.  Tehnica de masaj este o îmbinare a mișcărilor din tradiția thai, cu mișcări mai ferme, asociate masajului clasic suedez,care ajută ca retenția de apă si toxinele să se elibereze. Aceasta tehnică răspunde foarte bine nevoilor corpului.. Recomand cu încredere pentru intreţinerea corpului şi masajul Thai Signature, masajul tradițional thailandez, ce este un masaj uscat, în care clientul iîmbracă un costum lejer pe lângă corp, mișcările fiind o îmbinare de  presiune cu degetele pe liniile energetice ale corpului și mişcări de stretching. Eu îl mai numesc gimnastică pasivă de întreținere a corpului, cu rezultate minunate pe funcţia organelor şi sistemelor.

Ce prețuri au tratamentele?

Clasa de yoga este 35 de lei, masajul „Baby's joy”este 90 de lei, masajul tradițional thailandez „Thai Signature” este 215 lei pentru 60 min, iar cel mai mare cost ar fi ritualul „Twenty fingers”- 470 lei. Acest ritual este dedicat unei persoane, care va primi răsfăţ şi atenţie din partea a două terapeute de cetăţenie thailandeză.. Aici recomand să îmbine tot ceea ce le place mai mult, de exemplu să încerce experienţa unei băi cu ierburi thai și lapte din semințe, a unei saune tradiţionale cu ierburi thai, comprese calde cu ierburi thai, pietre vulcanice din bazalt şi jade, împachetare.

Vin clujenii să facă yoga?

Da, vin tot mai mulți, mă bucur să văd că avem grijă de noi și ne acordăm atenție, e foarte important pentru că până la urmă atenția pe care ți-o oferi îți clădește încrederea în tine și in modul de comunicare cu tine și cu cei din jur. După tratamente nu mai suntem irascibili cu cei din jur, iar metabolismul este clar îmbunătățit, ne detașăm mai ușor de stresul cotidian și reușim să ne bucurăm de momentele din viața noastră.

Pasionată de tradiţia thailandeză

Terapeutul Delia Pleșa promovează  tradiția thailandeză în forma sa autentică, pur și simplu ca mod de viață. “Am ales să devin terapeut pentru că îmi place foarte mult comunicarea și interacțiunea cu oamenii, lucru foarte important și pentru cunoașterea de sine”, spune ea.

A urmat cursurile Universității Avram Iancu, specializarea kinetoterapie, are ani de zile de experinţă ca terapeut și multe cursuri profesionale pentru a oferi servicii mereu actualizate.

„Masajele pe care le oferim sunt tradiționale thailandeze și sunt practicate de terapeute de cetățenie thailandeză. Toate terapeutele, la fel ca si mine, sunt absolvente ale Școlilor Regale de masaj din Thailanda. Tratamentele oferă tradiția în varianta ei autentică, neafectată de timp și de personalitatea fiecărui maestru sau terapeut care a trecut prin școala respectivă”, mai spune Delia Pleșa.

abonare newsletter