Sănătate

Operaţii de îndepărtare a tumorilor au loc, în premieră naţională, la Cluj

Operaţii în premieră absolută pentru România au loc, vineri, la Cluj-Napoca, în cadrul unui workshop de endoscopie digestivă, fiind vorba de o procedură de rezecţie transmurală, tehnică prin care specialistul îndepărtează endoscopic formaţiunile tumorale de la nivelul tractului gastro-intestinal.

Directorul Workshop-ului de Endoscopie Digestivă de la Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, medic primar medicină internă şi gastroenterologie la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor”, a declarat, vineri, presei, că intervenţiile care au loc sunt minim invazive şi dau pacientului şansa unei recuperări rapide.

“Ca o premieră absolută pentru România prezentăm procedura de rezecţie transmurală, tehnică prin care specialistul îndepărtează endoscopic formaţiunile tumorale de la nivelul tractului gastro-intestinal, respectiv litotripsia laser a calculilor biliari şi pancreatici, adică spargerea lor. În acest fel, nu se mai impune utilizarea procedurilor clasice de chirurgie, care implică o perioadă de recuperare ulterioară mult mai mare a pacientului. Au fost selectaţi 25 de pacienţi monitorizaţi în centrul medical de la Cluj-Napoca, cazuri considerate mai complicate din punct de vedere medical. Aceştia vor beneficia de intervenţii endoscopice pentru diagnostice diferite, manevre de specialitate, aplicate mai puţin în România până în acest moment, dar care au o rată deosebită de succes, fiind minim invazive şi care dau în acest fel pacientului şansa unei recuperari rapide”, a spus Tanţău.


Potrivit acestuia, medicii români, împreună cu specialişti din străinătate, efectuează 16 intervenţii endoscopice cu tehnologie de ultimă oră, inexistentă momentan în România.

“Este vorba de un mini-endoscop ce poate pătrunde pe căile biliare şi să ofere date pentru un diagnostic corect în zone inaccesibile până acum şi de un mini-laser folosit în special pentru spargerea pietrelor din pancreas. Operaţiile sunt de mare precizie şi au principalul avantaj că sunt minim invazive. Practic, pacientul nu trebuie deschis deloc, iar intervenţia se face printr-o singură incizie foarte mică”, a afirmat Tanţău.


Operaţiile sunt transmise în direct în format HD, din sala de intervenţii pe ecranul amplasat în sala de conferinţe a workshop-ului, iar pe durata intervenţiilor, specialiştii explică în detaliu fiecare manevră efectuată, iar participanţii care asistă de la distanţă au posilitatea de a adresa întrebări medicilor care efectuează procedurile medicale.

Aparatele cu care se efectuează intervenţiile costă câteva sute de mii de euro, iar medicii de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca speră ca acestea să poată fi achiziţionate în perioada următoare.


La workshop participă, vineri şi sâmbătă, peste 400 de specialişti din ţară şi din străinătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter