Sănătate

Se ieftinesc medicamentele

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe bază de rețetă, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor.

"Ieftinim majoritatea medicamentelor în România, o facem în trepte pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Astăzi avem pacienți care rămân fără medicamente, chiar dacă au tot dreptul la ele. Sunt medicamente pentru care nu există alternative terapeutice. Doar în ultimul an, Ministerul Sănătății a primit notificări că vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din România. Politica de preț a făcut ca în ultimul an unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât o parte dintre producători să nu le mai aducă în România și atunci medicamentele pur și simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire în trepte a medicamentelor ieșite de sub patent", a explicat ministrul.

Astfel, medicamentele care au ieșit de sub patent vor fi ieftine cu 10% în primul an, cu încă 10% în al doilea an, cu încă 15% în al treilea an, ajungându-se în trei ani la o ieftinire de 35%.


"Vom avea grijă de medicamentele esențiale — acelea despre care OMS spune că ar trebui să se găsească oriunde, din Siberia până în Sahara. (...) Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim să le avem în România și credem că acest lucru este esențial. Pentru medicamentele compensate 100% de către CNAS vom avea un alt regim de preț. Vorbim despre 56 de medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România. Când spun medicamente, spun denumiri comune internaționale, nu mă refer la fiecare formă a unui medicament. (...) Termenul pentru recalcularea prețului va fi discutat împreună cu ceilalți parteneri. Noi credem că fezabil este să se facă acest lucru în primul trimestru al anului viitor. Reglementările statului român se referă strict la medicamentele care sunt emise pe bază de rețetă. Medicamentele pe care mergem singuri și ni le cumpărăm din farmacie au un preț care nu este reglementat, nu a fost reglementat prin ordinul de ministru, nu va fi reglementat prin HG care stabilește prețul maximal pentru medicamente eliberate pe bază de rețetă", a adăugat Vlad Voiculescu.

O altă măsură care va fi luată vizează introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic.


"Altă problemă este că medicamentele care sunt mai ieftine în România sunt luate din România de anumite firme și exportate în alte țări din Europa, ca Germania, Franța, Anglia. Unii realizează profituri bune în felul acesta, dar pacienții români rămân câteodată fără medicamente. Astfel, noi toți pierdem din cauza acestui export paralel, care de altfel este un proces perfect legal în Europa și pe care nu putem să îl oprim. Atunci când pacienții rămân fără medicamente, este un proces perfect imoral. Este imoral ca medicamentele românilor să fie luate din România și duse în alte țări. (...) Soluțiile pe care le găsim pentru această problemă sunt: pe de o parte, să avem grijă ca medicamentele esențiale să fie disponibile în România, (...) pe de altă parte, pregătim o măsură implementată printr-un ordin de ministru și printr-o soluție informatică. Este vorba despre introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic. În cazul scăderii stocurilor sub un anumit prag, MS și ANMDM vor primi alerte și vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligației de serviciu public prevăzut în lege", a susținut Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a spus că miercuri va fi făcut public proiectul care vizează aceste modificări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter