Sănătate

Rinichii și ficatul unei fetițe pe moarte AU SALVAT VIEȚILE ALTOR TREI COPII

Părinții unei fetițe de trei ani care era în moarte cerebrală au acceptat ca rinichii și ficatul să fie recoltate pentru a salva viețile altor copii.

„Dacă poţi ajuta și poţi face pe cineva fericit, fă-o astăzi, pentru că mâine poate fi târziu”, este declarația emoționantă a mamei unei fetițe care la doar trei ani a devenit donator de organe.

Fetița, pe care o cheamă Delia, a avut probleme de sănătate încă de la naștere. A fost dusă la o clinică de recuperare din Italia, dar la întoarcere, în timpul transportului, fetița a făcut febră puternică, urmată de convulsii. A fost internată de urgență la cel mai apropiat spital, în localitatea maghiară Szolnok. În ciuda eforturilor făcute de medici, copila a intrat în moarte cerebrală.


„Am reușit să savurăm orișicare clipă petrecută alături de ea, să ne bucurăm de orișicare zâmbet al ei. De aceea, la momentul când ne-am dat seama că e în moarte cerebrală și că nu mai are șanse, văzând pe zi ce trece, am decis cu soțul să mergem la prelevare de organe pentru a oferi o șansă la o nouă viață altor copii, pentru a face fericiți alți părinți”, a spus Diana Berari, mama Deliei, pentru Digi24.Ro.

„Familia a dorit să doneze organele fetiței. S-a pus la un moment dat problema transportului cu un elicopter în Republica Modova, dar familia a optat pentru donarea în Oradea”, a spus doctor Florian Sabău, medic primar, secția ATI a Spitalului Județean din Oradea.


Gestul i-a emoționat pe medicii veniți din Cluj-Napoca și București pentru a preleva rinichii și ficatul fetiţei.

„Ținem să mulțumim familiei pentru gestul deosebit de a accepta donarea de organe”, a spus doctor Liviu Constantin, medic la Institutul de urologie și transplant renal din Cluj-Napoca.


„Noi vom efectua prelevarea hepatică. Este mai delicat (având în vedere vârsta donatorului, n.r.). Trebuie să ne încadrăm în circa două, trei ore”, a spus doctor Radu Zamfir, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni.

Organele fetiţei au ajuns la trei copii de vârste apropiate, înscriși pe lista de așteptare în vederea unui transplant. Aceasta a fost cea de-a 17-a prelevare de organe făcută în acest an la Oradea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter