Sănătate

Veste bună la Cluj: Au scăzut drastic cazurile de tuberculoză

Dacă în anul 2000, la nivelul judeţului Cluj 800 de persoane erau diagnosticate cu tuberculoză, în 2013 numărul acestora s-a redus drastic ajungând la 280.

Tuberculoza este o boală infecţioasă frecventă provocată de diferite microbacterii. Cel mai adesea tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta şi alte părţi ale corpului cum ar fi rinichii, pielea, ochii, oasele s.a. Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer.

Din fericire, numărul cazurilor de tuberculoză a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani în ţara noastră. Însă, tot ocupăm primul loc în Europa cu cea mai mare incidenţă a acestei boli.


La nivelul judeţului Cluj, în ultimii 13 ani, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut semnificativ. “Incidenţa tuberculozei a scăzut în România de la 142 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2002 la 73 bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2013, iar în judeţul Cluj de la 120 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2000 la 41 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2013”, a declarat managerul spitalului clinic de pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj, Vasile Mureşan.

Ziua mondială de luptă impotriva TBC-ului

Luni, în întreaga lume, se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. “Se doreşte a fi sensibilizată opinia publică asupra problematicii tuberculozei, o boală cu un impact social extraordinar. În fiecare an se înregistrează pe plan mondial aproximativ 9 milioane de cazuri noi şi aproape două milioane de decese, iar România este, din păcate, pe primul loc în UE în privinţa incidenţei tuberculozei”, a mai precizat dr. Vasile Mureşan.


Tuberculoza este o boală care se vindecă dacă este diagnosticată la timp.

 

abonare newsletter