Sănătate

Angajaţii spitalului CFR din Cluj-Napoca au ieşit in stradă

Angajaţii se tem că spitalul nu va mai primi autorizaţie de funcţionare şi că îşi va închide porţile la finalul anului.

O clădire care stă să se dărâme, aparate de zeci de ani şi care se strică frecvent, cadre medicale care se chinuie să trăiască de pe o lună pe alta cu salariile mici pe care le încasează – este imaginea Spitalului CFR din Cluj-Napoca văzută prin ochii angajaţilor, angajaţi cărora le-a ajuns “cuţitul la os”. Ei au ieşit în stradă pentru a spune ce îi doare.

Miercuri după-masă, în jurul orei 13.00, zeci de angajaţi ai spitalului CFR din Cluj-Napoca şi-au întrerupt munca şi au ieşit în faţa unităţii spitaliceşti pentru a striga în gura mare ce nemulţumiri au şi să spună că ei nu mai pot munci în condiţiile în care lucrează în prezent.


Eu au adus în atenţie şi faptul că spitalul riscă să-şi închidă porţile până la sfârşitul anului în cazul în care clădirea nu va fi renovată.

Spitalul, împrejmuit de pancarde

Gardurile spitalului CFR au fost pline de pancarde pe care se regăseau mesaje ca: "vrem să lucrăm în condiţii mai bune", "vrem la Consiliul Judeţean sau înapoi la Ministerul Transporturilor", "Spitalului CF Cluj, încotro??? Nu vrem să ne desfiinţăm", "vrem aparatură performantă şi bonuri de masă".


Pancardele au fost puse de către angajaţii spitalului pentru ca toată lumea să vadă cât le este de greu să muncească în condiţiile în care au salarii mici, că e muncă multă şi că nu au aparate performante.

Trecătorii se opreau preţ de câteva minute pentru a citi mesajele şi pentru a fi solidari cu angajaţii spitalului.


Care sunt nemulţumirile lor?

Una dintre nemulţumirile angajaţilor este faptul că spitalul nu a mai fost renovat de zeci de ani şi că stă să se dărâme. Ei sunt speriaţi de faptul că există riscul să nu mai primească autorizaţie de funcţionare şi că la sfârşitul anului spitalul o să-şi închidă porţile.

“Protestăm pentru renovarea spitalului nostru şi pentru ca să primim aparatură de calitate şi nouă. Cerem să fim preluaţi fie de Consiliu Judeţean, fie de Consiliul Local, sau să fim trecuţi înapoi la Ministerul Transporturilor şi ei să investească în noi. Altfel nu mai obţinem autorizaţie de funcţionare. Din ianuarie primim bani mai puţini de la Ministerul Sănătăţii. Pacienţii sunt trataţi în condiţii bune pentru că avem doctori buni. Ei pentru asta vin şi nu pentru condiţii hoteliere. Sperăm să nu ne închidem la finalul acestui an dacă nu mai primim autorizaţie de funcţionare”, a povestit Elena Corşatea, medic primar în medicina internă, serviciu pe care îl prestează de 13 ani.


“Răsplata” după 27 de ani de muncă

Veronica, o femeie de 59 de ani, munceşte în folosul spitalului pe post de infirmieră de mai bine de 27 de ani. După atâţia ani de muncă încasează lunar un salar mic, salar cu care are de întreţinut apartamentul şi un soţ bolnav. Ea spune că îi este aproape imposibil să trăiască cu această sumă de bani.

“De 27 de ani lucrez la acest spital, iar atunci au fost condiţii foarte bune. Acum am salariu de mizerie, 660 lei. Cu condiţiile şi cu preţurile de azi eu nu pot să trăiesc. Sunt o singură salariată în casă, am un soţ bolnav, iar acum nu-mi ajung banii să plătesc cheltuielile. Mă doare sufletul când vine nepoata la mine şi nu am ce să-i ofer. Mă simt pur şi simplu umilită în faţă copiilor mei”, povesteşte revoltată infirmiera Veronica Petruţ.


Veronica face un apel către cei care se află la conducerea ţării şi a mai spus că: “aş prefera să vină Băsescu, oricine din Guvern, şi să le dau salariul meu şi să muncească cum muncesc eu în tură de noapte de 27 de ani”.

La Spitalul CFR din Cluj-Napoca muncesc aproximativ 300 de angajaţi, iar instituţia sanitară are 270 de paturi, două săli de operaţii, mai multe secții specializate și laboratoare de analize.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter