Sănătate

Îngrijorător: Clujenii consumă de 10 ori mai multe medicamente decât în 2001

Casa de Asigurări de Sănătate Cluj a plătit către furnizorii de medicamente suma de 500.000 mii lei, în 2013.

Consumul de medicamente la români a devenit un trend. Şi dacă trebuie, şi dacă nu trebuie, el consumă medicamente pe bandă rulantă. Dacă are o durere uşoară înghite câte o pastilă, fără a primi această indicaţie din partea unui medic specialist.

Afirmaţia, cum că consumul de medicamente a crescut considerabil în ultimii ani la Cluj, a fost făcută joi de către preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Emilia Groza. Ea a spus că în ultimii ani, consumul de medicamente în Cluj a crescut de 10 ori comparativ cu anul 2001.


Pentru plata medicamentelor către furnizori, CAS Cluj a achitat în anul 2013 suma de peste 500.000 mii lei.

Medicamente pe bandă rulantă

Consumul de medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani pe raza judeţului Cluj. Acest lucru a reieşit din declaraţiile făcute de către preşedintele CAS Cluj care a afirmat că din anul 2001 şi până în prezent, consumul de medicamente a crescut de 10 ori.


“Pentru plata furnizorilor de medicamente, s-a înregistrat o creştere spectaculoasă comparativ cu anul 2001 şi este de 10 ori mai mare”, a declarat joi, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Emilia Groza.

Conform Emiliei Groza, creşterea plăţii către furnizorii de medicamente din ultimii ani s-a datorat faptului: “creşterii de preţuri, modificării de structură de listă, creşterea numărului de bolnavi, diagnosticarea mult mai rapidă a afecţiunilor şi a tratamentului în consecinţă şi de asemenea şi grija pentru sănătate care pe parcursul anilor am asigurat-o la asiguraţii noştrii. Oamenii sunt şi mai bolnavi, dar preţuiesc şi mai mult sănătatea, ceea ce este foarte bine”.


500.000 mii lei pentru plata medicamentelor

În anul 2013, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj a achitat către furnizorii de medicamente suma de peste 500.000 mii lei. Plata s-a făcut atât pentru medicamente care au fost eliberate în mod gratuit sau compensat, cât şi pentru cele din programele de sănătate.

“Suma totală care s-a cheltuit anul trecut pentru plata medicamentor, la cele cu şi fără contribuţie personală, a fost de 267.915 mii lei, iar la cele pe programe de sănătate, 235.096 mii lei. Este o sumă foarte mare. Dacă am face comparaţie cu suma cheltuită în anul 2001 ar fi de 10 ori mai mare”, a mai declarat Emilia Groza, preşedintele CAS Cluj.


Tratamentele pentru cancer sunt cele mai costisitoare, un tratament lunar putând ajunge şi la suma de 40.000 lei, bani care sunt decontaţi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. “Pe programe naţionale de sănătate, tratamentele pe un bolnav sunt uneori foarte scumpe şi aici se justifică principiul acesta de solidaritate şi faptul că trebuie ajutaţi oamenii care au această afecţiune. Spre exemplu, pentru bolnavii oncologici tratamentul poate să fie la unele medicamente chiar de 40.000 lei pe lună ceea ce un bolnav nu şi-ar permite”, a conchis Emilia Groza.

În topul celor mai mari sume achitate către furnizori în anul 2013 de către Casa de Asigurări de Sănătate Cluj este suma achitată pentru plata medicamentelor. Al doilea loc este ocupat de către serviciile medicale în unităţi cu paturi, suma decontată fiind de 453.909 mii lei.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter