Sănătate

S-a dat start Call-Center-ului de la UPU Pediatrie Cluj-Napoca

Numărul de telefon la care părinţii pot cere sfaturi medicale pediatrice de urgenţă este 1791. Apelul este taxat cu tarif normal.

În premieră, la Cluj-Napoca a fost înfiinţat un Call-Center la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic pentru Copii. Call-center-ul este acum funcţional, iar părinţii care vor să ceară sfaturi medicale de la specialişti o pot face apelând numărul de telefon 1791.

Acest apel se poate face din reţelele de telefonie mobilă şi fixă. Apelul către acest număr este taxat cu tarif normal, iar pentru început poate fi utilizat doar de către părinţii clujeni.


Call-Center-ul este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână şi poate fi utilizat de către toţi părinţii care au copii minori şi care vor să ceară sfaturi medicale, îndemnuri sau să primească ajutor medical telefonic până vor ajunge cu micuţul lor la un doctor.

La capătul celălalt al firului se va găsi un medic specialist, sau medic primar pediatric, care va oferi toate informaţiile de care are nevoie părintele. Medicii au urmat deja un program special de pregătire în domeniul urgenţelor pediatrice. În cadrul cursului a existat şi un mod de pregătire de tipul celui utilizat pentru operatorii de telefonie, cu scopul de a deprinde abilităţile solicitate de o convorbire telefonică ce urmăreşte obţinerea unor informaţii.


Acest Call-Center a luat naştere la iniţiativa directorului medical de la Spitalul de Copii Cluj, dr. Călin Lazăr, a medicului coordonator UPU Pediatrie Cluj, dr. Dan Nour şi a Fundaţiei Părinţi din România-filiala Părinţii Clujeni. Scopul acestui proiect este acela de a se reduce numărul apelurilor telefonice date în unităţile de primiri urgenţă precum şi numărul copiilor care se prezintă la spitale fără a suferi de o afecţiune medicală gravă.

Deocamdată programul este unul pilot şi va funcţiona pentru o perioadă de şase luni. La finalul celor şase luni, se va face o analiză amănunţită şi se va vedea dacă proiectul este sau nu benefic. Analiza va fi trimisă către studiu Ministerului Sănătăţii, iar reprezentanţii instituţiei vor decide dacă vor finanţa sau nu programul.


 

abonare newsletter