Sănătate

Operaţiile pe cord la nou-născuţi, reluate la Institutul Inimii Cluj după trei luni şi jumătate

Institutul Inimii din Cluj-Napoca a reluat operaţiile pe cord la nou-născuţi şi la copii după o întrerupere de trei luni şi jumătate, din cauza subfinanţării, prima intervenţie fiind făcută vineri, la un copil de trei ani.

Managerul interimar al Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu", Adrian Molnar, a declarat corespondentului MEDIAFAX că reluarea operaţiilor a fost posibilă după reîntoarcerea dintr-un concediu fără plată, pentru o perioadă de şase luni, a chirurgului Manuel Chira.

"La Institutul Inimii s-au reluat, vineri, operaţiile pe cord la nou-născuţi şi copii, iar primul caz a fost cel al unui copil de trei ani, cu o malformaţie congenitală cardiacă. Reluarea operaţiilor a fost posibilă după ce s-a întors chirurgul Manuel Chira, care a fost plecat şase luni într-un concediu fără salariu, perioadă în care a operat la o clinică privată din Sibiu. La institut mai efectua astfel de operaţii chirurgul Mircea Cotul, dar şi dânsul a plecat la Bucureşti la începutul lunii octombrie, astfel că operaţiile au fost întrerupte. Noi avem acum la institut finanţare asigurată pentru efectuarea operaţiilor de cord pentru nou-născuţi şi copii. Avem şi materiale, rămase din perioada de anul trecut în care nu s-a operat, aşa încât nu vom întâmpina probleme", a spus Molnar, fără a preciza sumele.


Potrivit acestuia, la institut există o listă de aşteptare de "câteva zeci de copii", care urmează să fie operaţi pe cord.

La rândul său, chirurgul Manuel Chira, cel care a efectuat, vineri, prima operaţie din 2014, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, înainte de întreruperea intervenţiilor pe cord la nou-născuţi şi copii, realiza două astfel de intervenţii chirugicale pe săptămână.


Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" are 190 de paturi, din care zece sunt la compartimentul pentru copii al Secţiei clinice de chirurgie cardiovasculară.

Manuel Chira a plecat la jumătatea anului trecut de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, invocând lipsurile financiare ale unităţii, el operând la o clinică privată din Sibiu.


Conducerea Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca susţinea, într-un memoriu trimis CNAS în iunie anul trecut, că institutul se afla într-o situaţie dificilă din cauza subfinanţării activităţii de chirurgie cardiovasculară, spunând că bugetul alocat pe 2013 era cu 10 la sută mai mic faţă de cel din 2012.

abonare newsletter