Sănătate

Stomatologii ameninţă că nu vor semna contractele cu CNAS

Medicii stomatologi refuză să semneze contractele de muncă! Ei nu sunt de acord că Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează doar serviciile medicale de urgenţă.

Stomatologii ameninţă că nu vor semna contractele cu CNAS Stomatologii ameninţă că nu vor semna contractele cu CNAS

Din acest motiv, ei ameninţă că nu vor mai semna noile contracte cu CNAS-ul în cazul în care nu se vor face ceva modificări în acest sens. Medicii sunt hotărâţi să lupte pentru binele pacientului, pentru ca acesta să poate merge mai des la dentist şi să nu fie speriat că va rămâne cu portofelul gol după ce va ieşi din cabinet.

Finanţarea serviciilor medicale stomatologice a fost sistată începând din luna aprilie a anului trecut, deoarece nu s-a mai permis decontarea acestor servicii din bugetul statului. Şi atunci a fost revoltă mare în rândul medicilor dentişti, însă într-un final s-au conformat regulilor.


Serviciile medicale stomatologice au fost finanţate abia în primul trimestru din 2013, valoarea totală a sumei decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj fiind de 374 mii lei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au introdus în pachetele medicale şi serviciile stomatologice, pachete care ar trebui să intre în vigoare în luna martie a acestui an.


În pachetele de bază, la capitolul serviciilor medicale stomatologice, se specifică că copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani vor beneficia odată la doi ani de o consultaţie, înclusiv de tratarea unei carii, iar persoanele trecute de 65 de ani, cu venituri mai mici de 740 de lei, îşi vor putea pune o proteză acrilică odată la cinci ani.

Specialiştii recomandă că pentru a avea o sănătate orală, şi pentru a preveni problemele dentare, este necesar ca pacientul să se prezinte la medicul stomatolog de două ori pe an. Persoanele care prezintă risc minim de apariţie a cariilor şi afecţiunilor gingivale pot merge la stomatolog o singură dată pe an.


Este recomandat controlul odată la 3-4 la persoanele care fumează, sunt diagnosticate cu diabet, se confruntă cu afecţiuni gingivale, a căror sistem imunitar nu combate bacteriile în mod corespunzător şi a persoanelor cu un risc mare de formare a plăcii bacteriene şi implicit a tartrului.

Etichete: cnas
Ultimele Stiri
abonare newsletter