Sănătate

12 metastaze pulmonare, extirpate de la un bărbat cu UN SINGUR PLĂMÂN

Intervenţia chirurgicală a fost făcută cu ajutorul echipamentul laser de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca. Bărbatul de 65 de ani se află în afara oricărui pericol.

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca continuă să facă minuni! În această dimineaţă au extirpat 12 metastaze pulmonare de la un pacient care are doar un singur plămân. Operaţia a durat în jur de o oră şi a fost foarte riscantă. Cu toate acestea, bărbatul se află în afara oricărui pericol.

“Pacientul are 65 de ani şi este din Craiova. Anul trecut a fost depistat cu cancer pulmonar şi i-a fost scos plămânul stâng. În urmă cu şase luni i-au fost depistate metastaze pe plămânul unic. A aflat din presă despre faptul că la Cluj avem un aparat laser performant, unic în ţară, şi a venit la noi”, a declarat pentru monitorulcj.ro, dr.Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică.


Operaţia a fost foarte riscantă şi nu putea fi realizată fără ajutorul aparatului performant. “Intervenţia a fost riscantă datorită faptului că pacientul are doar un singur plămân. Dacă nu deţineam tehnologia necesară nu puteam să realizez acest tip de intervenţie. Pe această cale ţin să mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu pentru că ne-a ajutat în procurarea acestui aparat”, a mai explicat dr. Dan Nicolau.

Pe piaţă, tehnologia laser costa 100.000 de euro. Spitalul clujean a achiziţionat aparatura cu suma de 25.000 de euro, bani care au provenit din fondurile Consiliului Judeţean Cluj.


Sistemul este operaţional din luna noiembrie a anului trecut, iar de atunci au fost efectuate un număr de 12 intervenţii. Intervenţia record a fost atunci când unei femei de 77 de ani i-au fost extirpate 246 de tumori dintr-un plămân.

Medicii clujeni sunt singurii din România care fac în mod regulat intervenţii de acest tip.

Etichete: operatie spital cluj
abonare newsletter