Sănătate

Dependenţa de acool poate fi depistată din adolescenţă

Majoritatea studiilor despre originile dependenței de alcool au în vedere obiceiurile din adolescență. Adolescența este vârsta experimentelor, personalitatea fiind în formare, și mulți specialiști apreciază că este o perioadă cheie și în ce privește vulnerabilitatea față de abuzul de alcool, relatează passionsante.be.

O echipă de cercetători americani de la Virginia Commonwealth University consideră în schimb că și obiceiurile din copilărie pot fi semne a ceea ce se va întâmpla în viitor. Cercetările s-au desfășurat pe două grupuri totalizând 6.000 de băieți și fete, în număr egal. Personalitatea le-a fost evaluată de câteva ori până au împlinit șase ani, iar consumul de alcool, până la 16 ani. Concluzia este destul de surprinzătoare, cercetătorii arătând că unele trăsături de caracter dinainte de cinci ani pot anunța înclinația pentru consumul excesiv de alcool în adolescență.

Tulburările emoționale și de comportament — îndeosebi dificultăți în relațiile sociale și de comunicare (copii izolați, introvertiți) — pot prezice 'semnificativ' riscul de consum abuziv, în contextul unei fragilități sporite față de fenomenul de dependență. Observațiile nu sunt însă nici exclusive, nici definitive deoarece și copii foarte sociabili pot deveni dependenți.


Specialiștii subliniază că este important ca minorii cei mai expuși să fie atent observați până la adolescență, încheie passionsante.be.

Ultimele Stiri
abonare newsletter