Sănătate

Stomatologii clujeni: Pachetul de bază prevede tratarea dinților după criterii discriminatorii și aberante

Proiectul pachetului de bază al serviciilor medicale conține câteva prevederi aberante referitoare la serviciile stomatologice, consideră medicii dentiști: protezele dentare vor fi acordate pe criteriul vârstei, copiii vor fi monitorizați de medicii de familie, iar prevenția lipsește cu desăvârșire.

Medicii dentiști sunt nemulțumiți de modul în care a fost conceput proiectul pachetului de bază al serviciilor medicale. Ei reclamă faptul că nu au fost consultați la realizarea acestui proiect de act normativ. Prof. dr. Radu Câmpian, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști din România afirmă că totul a plecat de la decizia dezastruoasă din 1 aprilie 2013 când a fost tăiată de către Ministerul Sănătății orice decontare a serviciilor medicale dentare pentru copii. “În această privință am făcut interpelări la autorități, dar răspunsul lor nu a venit ori dacă a venit a fost unul derizoriu. Nu s-a întâmplat nimic, iar acum lucrurile devin și mai grave”, declară profesorul Radu Câmpian. 

Medicii de familie ar urma să monitorizeze sănătatea dentară a copiilor

În pachetul de bază la capitolul asistență primară destinat copilului este menționată monitorizarea copiilor începând de la vârsta de 3 luni, dar acest serviciu medical ar urma să fie făcut de medicii de familie. “Este inacceptabil ca acest capitol al asistenței medicale primare să fie efectuat de medicii de familie care în pregătirea de rezidențiat nu au niciun modul de stomatologie și nu de către specialiști, încălcându-se astfel principiile competențelor profesionale. Legea prevede clar că serviciile medicale dentare se fac de către cei care au pregătire, dar nu este menționat medicul dentist în proiectul legislativ. Nu înțelegem cine va face acest lucru”, explică Radu Câmpian.


Discriminare în funcție de vârstă

În plus, în pachetul de bază la capitolul servicii acordate în ambulator, se aplică principiul discriminării în funcție de vârstă pentru acordarea unor drepturi de asistență medicală dentară. Astfel, persoanele cu vârsta între 65 și 75 de ani ar urma să primească o proteză dentară la un interval de 5 ani, iar pentru cei cu vârsta peste 75 de ani, o proteză dentară la 10 ani. Specialiștii în domeniu subliniază că aceasta înseamnă că un pacient ar primi o proteză, însă doar pentru un maxilar.

Pe lângă acest criteriu discriminatoriu, sunt menționate tratamente specifice dar numai pentru anumite afecțiuni. „Nu poți condiționa un acces la tratament în funcție de particularitățile morfologice ale pacienților”, precizează prof. dr. Alexandru Bucur, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști din România.


Incidența cancerului, în creștere în ultimii ani

Medicii dentiști atrag atenția că incidența cancerului la nivelul cavității bucale a crescut foarte mult, iar bolnavii ajung în stadii terminale când terapia este doar paleativă și nu se mai poate face nimic. Profesorul Alexandru Bucur subliniază că din acest motiv este importantă dezvoltarea medicinei preventive, mai ales că accesul la tratamentul stomatologic decontat de stat este inexistent, iar serviciile private sunt costisitoare. Specialiștii din domeniu precizează că în momentul de față, prevenția lipsește cu desăvârșire, fiind eliminată din programele de sănătate de 23 de ani.

Potrivit medicilor dentiști, pachetul de bază ar trebui să conțină un periaj și un detartraj gratuit, depistarea cariilor plus rezolvarea de urgență a durerii fie printr-un pansament calmant sau drenaj, dar și alte servicii elementare.


Doru Pavel, avocat al Colegiului Medicilor Dentiști Cluj precizează că medicii dentiști vor trimite Ministerului Sănătății toate completările necesare pentru capitolul stomatologie.

 

abonare newsletter