Sănătate

Cum îţi afectează iPhone-ul sănătatea

Dependenţa de telefoanele mobile, demonstrată de tot mai multe studii, are efecte negative asupra sănătăţii de care cei mai mulţi utilizatori nu sunt conştienţi, reprezentând pericole din punct de vedere fizic şi psihic.

Cum îţi afectează iPhone-ul sănătatea Cum îţi afectează iPhone-ul sănătatea

Un infografic realizat de Huffington Post pe baza a diverse surse ştiinţifice exemplifică efectele negative pe care le poate avea asupra noastră folosirea excesivă a smartphone-urilor.

AUZ:

Ascultatul muzicii la iPhone la un volum scăzut nu este periculos pentru auz, dar ridicarea nivelului la maximum este riscantă pentru celulele din urechea internă, care sunt responsabile pentru transformarea sunetului în semnale transmise creierului. Deteriorarea acestor celule poate duce la pierderea auzului.


DEGETELE:

Duererea pe care o resimţim la degete şi încheieturi, precum şi o poziţie nefirească a acestora se pot datora micromişcărilor repetitive - inclusiv cele pe care le folosim atunci când scriem mesaje sau când jucăm jocuri pe iPhone (cum ar fi Candy Crush). Aceste mişcări pot exacerba afecţiuni ca tendonita şi cauza dureri de încheieturi sau antebraţ.

DEPENDENŢA:

Un studiu din 2012 a arătat că 66 la sută dintre persoane se tem să piardă sau să stea departe de telefoanele lor. În plus, potrivit unui sondaj recent realizat de Huffington Post, 50 la sută dintre oamenii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au recunoscut că îşi folosesc smartphone-ul la toaletă.


MICROBI şi BACTERII:

Telefonul este sursă de microbi pe care te-ai aştepta să-i găseşti doar în corpurile sanitare. Un studiu de anul trecut care a testat opt telefoane dintr-un birou a descoperit că dispozitivele prezentau un nivel ridicat de bacterie coliformă, un semn de contaminare fecală.

NIVEL NESĂNĂTOS DE RADIAŢII:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că radiaţiile care provin de la telefoanele mobile sunt "posibil carcinogene", incluzând în această categorie şi cloroformul, plumbul şi pesticidele DDT.


Sindromul "VIBRAŢIEI FANTOMĂ":

Sentimentul imaginar că telefonul vibrează când nu o face în realitate este un semnal obişnuit al folosirii excesive a telefonului mobil. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul "Computers in Human Behavior" a arătat că aproape nouă din zece studenţi au raportat apariţia acestor "virbraţii fantomă".

SOMNUL de proastă calitate:

Trei sferturi dintre studenţii utilizatori de iPhone chestionaţi la Universitatea Stanford în 2010 au spus că dorm cu telefonul în pat. Lumina LED a telefonului poate deteriora producţia de melatonină, îngreunând astfel instalarea somnului.


SEVRAJUL:

Asemenea dependenţei de un drog sau de alcool, întreruperea bruscă a folosirii tehnologiei poate provoca simptome de sevraj. Un studiu din 2011 a descoperit că deconectarea completă de la tehnologie pentru 24 de ore poate duce la simptome fizice şi pshice de sevraj, precum o stare de agitaţie şi sentimente de anxietate şi izolare, potrivit The Telegraph.

Ultimele Stiri
abonare newsletter