Sănătate

Transformarea spitalelor în fundaţii, un plan cu bătaie lungă

La o lună de la postarea pe site-ul Ministerului Sănătăţii a unui proiect referitor la modificarea statutului spitalelor nu s-a ajuns la niciun consens cu părţile implicate. Spitalele de interes naţional ar urma să devină instituţii autonome, iar cele de interes local, fundaţii sau asociaţii non-profit.

Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe statutul spitalelor, mai exact să le scoată din sectorul bugetar şi să lase managerilor mai multă libertate de gestionare a surselor de venit. Spitalele mari, de interes naţional ar urma să se transforme în instituţii autonome, în care angajaţii nu vor mai avea norme de salarizare ca şi personalul bugetar, iar managerul va avea o mai mare libertate în gestionarea banilor. Potrivit proiectului de lege care prevede modificarea statului spitalelor, este propusă “definirea unei noi formule de organizare a acestora ca instituții de sănătate, autonome, în care managerul are o mare libertate de acţiune, dar pentru care statul păstrează în continuare pârghiile importante de intervenție, şi în care personalul angajat nu are statut şi nici norme de salarizare conforme cu personalul bugetar”.

Spitalele de interes local ar urma să se transforme în fundații sau asociații non-profit, în care statul își menține calitatea de proprietar şi poate astfel să intervină cu fonduri publice pentru subvenţionarea acelor activități care au caracter social şi nu sunt generatoare de venituri nete pentru spital.


12 spitale intră într-un program pilot

Conform documentului, 12 spitale din ţară ar urma să intre într-un proiect pilot, de anul viitor. Acestora li se va schimba statutul actual şi vor deveni fundaţii sau instituţii autonome.

50% din costurile de producţie ale spitalelor instituţii autonome ar urma să fie  acoperite din vânzări. Spitalele din proiectul pilot ar urma să aibă venituri din contracte cu casele de asigurări de sănătate, Ministerul Sănătăţii, dar numai pentr investiţii şi dotări, programe naţionale, etc. Spitalele pot să dea spre închiriere anumit spaţii, echipamente sau aparatură, pot să primească donaţii şi pot să acorde servicii medicale în regim privat.


Medicii nu sunt de acord cu transformarea spitalelor

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat la sfârşitul săptămânii că modificarea statutului spitalelor poate aduce probleme mari în sistemul medical dacă nu este făcută cu acordul părţilor implicate. Din acest motiv, potrivit antena3.ro, o a doua variantă a proiectului care prevede schimbarea statutului spitalelor va fi pusă în dezbatere publică de săptămâna viitoare.

Medicii nu sunt prea încrezători în acest proiect din cauză că nu prevede mai mulţi bani pentru spitale şi sunt de părere că noul sistem va putea fi aplicat mai devreme de un an şi jumătate, pentru că schimbările din lege sunt majore. În ceea ce priveşte transformarea spitalelor de interes local în fundaţii sau asociaţii non-profit, managerii spitalelor din Cluj nu au fost prea încântaţi de idee încă de anul trecut când a fost anunţată prima dată această idee.

Ultimele Stiri
abonare newsletter