Sănătate

Sarea crește riscul apariției cancerului de stomac

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au descoperit că o alimentaţie bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriene.

Sarea crește riscul apariției cancerului de stomac Sarea crește riscul apariției cancerului de stomac

Deşi incidenta acestui tip de cancer a scăzut în ultimul secol, totuşi rămâne o cauză importantă de deces mai ales în ţările în curs de dezvoltare.

Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită – jumătate din populaţia lumii are această bacterie, a fost identificată ca element preponderent în apariţia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetătorii s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă, potrivit doctorulzilei.ro.


În urma unui studiu pe rozătoare, cercetătorii au descoperit că toate rozătoarele din grupul ‘sărat’ făcuseră cancer la stomac, în timp ce în cazul celor cu alimentaţie normală doar jumătate au dezvoltat cancer gastric.
Impactul negativ al sării se explică prin faptul că ea favorizează producerea de către Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA).

Sfatul cercetătorilor este să se consume sare cu moderaţie.


 

abonare newsletter