Sănătate

Nu reușiți să slăbiți cu ajutorul dietelor? Iată care poate fi una din explicații!

O nouă analiză a mai multor studii a scos la iveală de ce unele persoane reuşesc să scape mai uşor de kilogramele în plus atunci când ţin o cură de slăbire.

Cercetătorii sunt de părere că reușita unei diete de succes constă în banala apă. Spre exemplu, într-un studiu în care cercetătorii au cerut persoanelor care ţineau cură să bea un pahar de apă înainte de masă, „apa a amplificat efectul pierderii de greutate”, a explicat Brenda Davy, profesor la Universitatea Virginia Tech şi totodată unul dintre oamenii de ştiinţă care au coordonat studiile incluse în meta-analiză, potrivit doctorulzilei.ro.

Cercetătorii subliniază însă că nu au fost acumulate încă suficiente dovezi încât să poată afirma cu siguranţă că un consum mai ridicat de apă poate ajuta oamenii să scape de kilogramele în plus.


Un studiu efectuat de grupul condus de Davy a arătat că femeile care şi-au sporit consumul de apă în timpul dietelor pierdeau mai multe kilograme decât persoanele care beau sub un litru de apă pe zi.

Nu este clar, însă, mecanismul prin care apa ajută oamenii să scape de kilogramele în plus.


O posibilitate, spune Davy, este aceea că apa atenuează senzaţia de foame. O altă cercetătoare este de părere că senzaţia de saţietate este cea mai probabilă explicaţie, însă atrage atenţia că altă posibilitate constă în „termogeneza indusă de apă”. „Simplul fapt că bem apă duce la un consum de energie. Acest aspect nu a fost studiat prea mult”, a explicat Rebecca Muckelbauer, cercetător în cadrul Şcolii de Sănătate Publică din Berlin din cadrul Charité – Universitätsmedizin Berlin.

Institutul de Medicină recomandă adulţilor consume zilnic între 2,7 litri de apă (pentru femei) şi 3,7 litri (pentru bărbaţi), însă acest total poate fi compus din alimente, apă şi alte băuturi.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter