Sănătate

Care sunt beneficiile și riscurile asociate dușurilor reci? Sfaturi utile.

Dușurile reci câștigă popularitate și reprezintă o modalitate eficientă de a începe ziua datorită beneficiilor pe care le oferă, precum îmbunătățirea sănătății mentale, energizarea organismului și diminuarea durerilor musculare. Care sunt riscurile asociate și ce trucuri utile puteți folosi?

Beneficiile și riscurile asociate dușurilor reci. Recomandări practice/Foto: pexels.com Beneficiile și riscurile asociate dușurilor reci. Recomandări practice/Foto: pexels.com

 

 


Cercetările arată că dușurile reci ar putea avea beneficii pentru sănătate, parțial, datorită îmbunătățirii circulației și a răspunsului la stres. Cu toate acestea, nu toate informațiile populare despre dușurile reci sunt susținute de știință. Mai sunt necesare cercetări pentru a demonstra că dușurile reci sunt benefice pentru sănătate pe termen lung.

 

Beneficiile dușurilor reci

Printre beneficiile dușurilor reci asupra organismului, putem aminti: 
*Întărirea imunității. Trecerea de la un duș fierbinte la rece, chiar și pentru câteva minute, vă poate proteja de virușii circulatori.
*Combaterea anxietății și simptomelor asociate depresiei. Cercetările existente arată rezultatele pozitive ale dușurilor reci în cazul depresiei. Într-un studiu clinic, participanții care au făcut dușuri reci zilnice timp de câteva luni au raportat scăderea simptomelor depresiei. Cercetări suplimentare sugerează că apa rece îți poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce anxietatea.
*Îmbunătățirea circulației sanguine. Dușurile reci stimulează corpul să crească circulația sângelui. De asemenea, reduc timpul necesar mușchilor pentru a se recupera după exercițiu. În timp, sistemul  circulator poate deveni mai eficient și poate mișca sângele prin corp mai repede, aspect util pentru oricine are hipertensiune arterială sau diabet, potrivit unui studiu publicat în iarna anului trecut. 
*Îmbunătățirea metebolismului, reducerea inflamațiilor și prevenția durerilor musculare sunt alte câteva avantaje ca urmare a aplicării moderate, dar constante a dușurilor reci.


Riscuri asociate dușurilor reci

Pentru o persoană sănătoasă obișnuită, cel mai important risc de a face un duș rece este reprezentat de senzația de disconfort. Deși un duș rece rapid nu este în mod inerent riscant, poate cauza probleme persoanelor cu anumite afecțiuni de sănătate. Ar trebui să evitați să faceți dușuri reci dacă aveți următoarele afecțiuni de sănătate:
*Urticarie rece (urticaria la frig). Persoanele cu acest tip de urticarie dezvoltă mâncărimi după ce sunt în apă rece sau ori de câte ori ceva rece le atinge pielea.
*Afecțiuni cardiace sau pulmonare. Apa rece îngustează vasele de sânge, crescând tensiunea arterială și ritmul cardiac. Drept rezultat, expunerea la apă rece poate crește presiunea asupra inimii la persoanele cu boli de inimă sau hipertensiune arterială. Un duș rece poate provoca, de asemenea, bătăi neregulate ale inimii la persoanele cu probleme cardiace și edem pulmonar.
* Sindromul Raynaud. Această afecțiune face ca vasele de sânge să se îngusteze din cauza expunerii la frig sau a stresului, provocând un flux sanguin redus sau deloc în anumite părți ale corpului (de obicei, degetele de la mâini și de la picioare). Un duș rece ar putea declanșa o reacție Raynaud, determinând pielea să devină temporar albă sau albastră. Pe măsură ce fluxul sanguin revine și pielea ta devine roșie și apoi revine la normal, s-ar putea să simți pulsații sau furnicături în zona afectată. În cazurile severe, s-ar putea dezvolta răni.

Recomandări practice

Dacă ești gata să testezi beneficiile dușurilor,  iată câteva sfaturi pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate ale unui duș rece și pentru a-l face mai plăcut.


Setați dușul la temperatura potrivită. Începeți încet și cu o durată redusă de 30 de secunde.  Repetați acest exercițiu săptămânal, crescând durata expunerii. Treptat veți putea să rămâneți sub un duș rece pâmă la 60 de secunde. Încercați să creșteți durata expunerii treptat, de la o săptămână la alta. Veți ajunge astfel să faceți un duș rece mai întâi un minut, apoi trei, până la 5-7 minute. Schimbați temperatura. Dacă nu vă puteți obișnui cu un duș rece, încercați să alternați de la apă rece la apă caldă timp de 15-30 de secunde o dată. Sau, începeți cu apă caldă și treceți treptat la apă rece. Relaxați-vă prin intermediul respirației. Încercați să vă concentrați asupra respirației. pentru a vă ajuta să rămâneți calm și să evitați să vă încordați din cauza șocului apei reci.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dieta cu sucuri naturale. Îți curăță organismul și te ajută să dai jos kilogramele nedorite în mod sănătos!

abonare newsletter