Sănătate

Alexandra, tânăra însărcinată care a murit în spitalul din Botoșani, și-a dat ultima suflare ignorată de medici. Conducerea unității medicale se lăuda cu noile investiții, inaugurate de Alexandru Rafila

Moartea neașteptată a Alexandrei, mamă a trei copii, la Spitalul de Urgență „Mavromati” din Botoșani, arată deficiențele majore din sistemul medical românesc. Autoritățile statului nu au reacționat la protestele repetate ale angajaților din spital, după cum nici apelul disperat al Alexandrei nu a fost auzit de medici.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila (centru), la inaugurarea Secției UPU a Spitalului de Urgență „Mavromati” din Botoșani, 28 iulie 2022/Foto: Doina Federovici Facebook.com Ministrul Sănătății Alexandru Rafila (centru), la inaugurarea Secției UPU a Spitalului de Urgență „Mavromati” din Botoșani, 28 iulie 2022/Foto: Doina Federovici Facebook.com

 

 


Alexandra, tânăra mămică însărcinată în trei luni și internată la Spitalul „Mavromati” din Botoșani, care era așteptată acasă de cei trei copii ai ei, s-a stins din viață în chinuri, acuzând dureri cumplite. Din nefericire, personalul medical nu a auzit apelul disperat al tinerei. 

 


În ciuda mesajului transmis medicului care trebuia să o supravegheze, apelul Alexandrei a rămas fără răspuns. 

„Credeți că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Nu mai rezist de durere! Exact ca la naștere. Vă rog din suflet”, a scris Alexandra. 


După ce a așteptat o noapte întreagă intervenția medicului, Alexandra și-a pierdut viața, vineri dimineața, lăsînd în urmă trei copii – o fetiță de șase ani și doi băieței de patru și respectiv un an, potrivit Monitorulbt.ro

Criză de personal și proteste surde, la un spital „modernizat” și inaugurat de Rafila

La mijlocul lunii iunie 2023, sute de angajați ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” organizau un nou protest în curtea instituţiei, reclamând nivelul scăzut al salariilor, dar şi deficitul de personal cu care se confruntă cea mai mare unitate medicală din judeţ.


„Un chirurg care face gărzi şi care face intervenţii chirurgicale în timpul gărzii primeşte între 27 şi 35 lei net/oră. Cu toţii avem sporurile raportate la salariile din 2018, suntem singurul sector bugetar care mai avem salarii la nivelul anului 2018”, declara, în timpul protestului, liderul Sindicatului „Solidaritatea sanitară”, Daniel Bulboacă.

Acţiunea celor 200 de angajați ai unității medicale venea la o săptămână distanță de la un alt protest spontan, când sute de cadre medicale de la Spitalul de Urgență „Mavromati” din Botoșani au manifestat faţă de intenţia conducerii de diminuare a unor sporuri.


În urmă cu mai bine de un an de zile, în iulie 2022, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, participa la inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, care a fost extinsă şi modernizată în baza unui proiect cu cofinanţare europeană în valoare de 12,5 milioane de lei.

Un spital „așa cum trebuie să fie”?

Investiția finalizată de la secția UPU a Spitalului de Urgență „Mavromati” din Botoșani a fost apreciată de Alexandru Rafila în termeni superlativi. 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, la inaugurarea Secției UPU a Spitalului de Urgență „Mavromati” din Botoșani, 28 iulie 2022/Foto: Doina Federovici Facebook.com

Spaţiul destinat urgenţelor medicală este „aşa cum trebuie să fie o unitate de primiri urgenţe în Secolul XXI într-o ţară din Uniunea Europeană”, declara ministrul Sănătății Alexandrui Rafila în iulie 2022, la Botoșani. 

„Cred că aţi făcut un lucru minunat. Lucrurile încep să se mişte în România în domeniul investiţiilor terminate, nu numai începute în domeniul sănătăţii. Sperăm să avem înţelepciunea, priceperea, determinarea şi mai ales detaşarea de componentele politicianiste ale unor tipuri de abordări şi să facem instituţii sanitare moderne pentru oamenii din România care au nevoie de asistenţă medicală”, a mai afirmat atunci ministrul Alexandru Rafila.

Un an mai târziu, în ciuda investițiilor cu bani europeni din acest spital, Alexandra s-a stins din viață, singură, fără a beneficia de ajutorul personalului medical. 

Mai mult, în primăvara acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani iniția implementarea unui proiect, finanțat prin PNRR, ce prevedea prevenirea infecţiilor nosocomiale, inclusiv în Blocul de nașteri. 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila (centru), la inaugurarea Secției UPU a Spitalului de Urgență „Mavromati” din Botoșani, 28 iulie 2022/Foto: Doina Federovici Facebook.com

Astfel, proiectul în valoare de 16 milioane de lei viza modernizarea şi tehnologizarea la standarde internaţionale a infrastructurilor sanitare deficitare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani prin dotarea cu echipamente performante pentru reducerea riscului de infecţii asociate asistenţei medicale, creşterea gradului de igienă şi asigurarea controlului microbiologic al aerului, în secţiile şi compartimentele spitalului, prin achiziţia de echipamente specifice, precum şi dotarea laboratoarelor de analize medicale cu aparatură performantă, care să permită identificarea microorganismelor şi determinarea sensibilităţii la antibiotice, într-un timp mai scurt şi cu o acurateţe mai ridicată.

„Principalele secţii care vor fi dotate cu noile echipamente sunt laboratoarele de analize medicale, Serviciul de Sterilizare, Secţiile ATI, Blocul operator, Blocul de naşteri, Secţia Oncologie, Serviciul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, Ambulatoriu integrat şi Unitatea de Primiri Urgenţe”, declara în martie 2023 managerul spitalului, Doina Caba, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.ro

Anchete interne și medici suspendați

Nici vizita ministrului Alexandru Rafila, nici așa-numitele proiecte de modernizare și retehnologizare ale spitalului din Botoșani nu i-au fost de ajutor Alexandrei, tânăra mămică însărcinată în luna a treia, ce a murit în dureri cumplite, fără a beneficia de asistență medicală specializată exact atunci când avea cea mai mare nevoie. 

Nici protestele repetate ale angajaților din spital nu au fost auzite de autoritățile statului, nici de Ministerul Sănătății, nici de Guvern. 

După moartea teribilă a Alexandrei, în cadrul spitalului au fost declanșate o serie de anchete, iar medicii de pe Secţia Obstetrică - Ginecologie 1, care erau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august, când Alexandra a murit la câteva ore de la internare, au fost suspendați. 

Conducerea spitalului a mai dispus efectuarea unui serviciu de audit medical extern „care să evalueze cu celeritate activitatea şi procedurile medicale aplicate în cadrul Secţiei Exterioare Obstetrică - Ginecologie”. 

Sute de persoane au protestat, duminică seara, în fața spitalului în care a murit Alexandra. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O femeie a murit după ce a născut acasă cu ajutorul unei moaşe găsită pe internet. „România nu are reglementată naşterea la domiciliu”

abonare newsletter