Sănătate

PRIMER: Există suficiente stocuri de antivirale și antibiotice, precum și de ibuprofen sau paracetamol, inclusiv din variantele pediatrice

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) arată că există suficiente stocuri de antivirale și antibiotice, inclusiv variantele pediatrice de ibuprofen și paracetamol.

PRIMER: Există suficiente stocuri de medicamente, de la antivirale, la soluții pediatrice PRIMER: Există suficiente stocuri de medicamente, de la antivirale, la soluții pediatrice

 

 


Aproximativ 20 de producători locali şi internaţionali de medicamente au precizat, marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, că există suficiente stocuri de medicamente care conţin ibuprofen, paracetamol, antivirale şi antibiotice, inclusiv variantele pediatrice şi toţi fabricanţii de medicamente au crescut producţia acestor preparate încă de anul trecut pentru a face faţă cererii.

 


PRIMER – Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania, a avut in cursul zilei de 10 ianuarie o discutie cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale pe marginea discontinuitatilor medicamentelor care contin ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir) si antibiotice (amoxicilina + acid clavulanic).

 


„Au fost prezenti aproximativ 20 de producatorii locali și internaționali de medicamente care au confirmat cu cifre concrete că există suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice. 

De asemenea, s-a explicat faptul că toți fabricanții de medicamente au crescut producția acestor preparate încă de anul trecut tocmai pentru a face mai bine față cererii”, arată reprezentanții PRIMER.


PRIMER precizează că în noiembrie și decembrie, consumul lunar de soluții pediatrice de ibuprofen a fost de circa 550 mii de cutii, cel de soluții pediatrice de paracetamol de circa 300 mii de cutii iar cel de paracetamol tablete de aproximativ 1,2 milioane de cutii, în crestere cu circa 50% față de aceeași perioadă a anului 2021. 

„Capacitatea lunară însumată de desfacere a producătorilor locali și internationali de medicamente este de peste 600 mii de cutii de soluție pediatrică de ibuprofen, peste 500 mii de cutii soluție pediatrică de paracetamol și de peste 2 milioane cutii paracetamol tablete, o capacitate așadar suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon”, mai arată sursa citată.


La întâlnire a fost subliniată încă o dată nevoia de comunicare corectă în ceea ce privește existența foarte multor mărci care conțin substanțele amintite și recomandarea ca atunci când o marcă de medicament nu se găsește într-o farmacie să se accepte cu încredere sfatul farmacistului pentru un înlocuitor. În industria farmaceutică nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de denumirea comercială, conțin aceeași substanță activă cu eficiență, calitate și siguranta dovedite. 

Un alt aspect important care a fost menționat în întâlnire a fost acela de a se comunica cu privire la evitarea achiziționării și stocarii din panică a acestor produse, fapt care ar putea conduce la discontinuități reale. 

Există stocuri suficiente în așa fel încât nu este necesară achiziția și utilizarea decât în caz de nevoie și, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor și antibioticelor, potrivit asigurărilor oferite de PRIMER.

Aceste întâlniri vor continua, săptămânal dacă este nevoie, pentru a avea în permanență o imagine asupra stocurilor de medicamente și a cantităților suplimentare care trebuie să fie fabricate.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – O COMPANIE SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.

CITEȘTE ȘI:

PRIMER trage un puternic semnal de alarmă: “O parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară în curând de pe piață (P)

abonare newsletter