Sănătate

Familiile copiilor prematuri din Cluj s-au întâlnit cu medicii salvatori: „Fără ei, copilul meu n-avea șanse!”

Medicii de la Neonatologie 1 și 2 din Cluj-Napoca și părinții copiilor născuți prematur s-au întâlnit joi, cu ocazia Zilei Internaționale a Prematurității. O mamă din Cluj mărturisește că acești medici se ridică la standarde internaționale, iar fără ei copilul său nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire.

Întâlnire între medici și familii ale copiilor născuți prematur, la SCJU / Foto: SCJU Întâlnire între medici și familii ale copiilor născuți prematur, la SCJU / Foto: SCJU

 

 


În fiecare an, Secțiile Clinice Neonatologie 1 și 2 din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca marchează Ziua Internațională a Prematurității. Conform statisticilor oficiale, anual, aproximativ 500 de nou-născuți prematur beneficiază de îngrijiri în cele două secții ale spitalului.

În acest an, joi, 17 noiembrie, în zona administrativă a Secției Clinice Neonatologie 1 a avut loc o întâlnire între medici și familii ale copiilor născuți prematur în această secție.


Întâlnire între medici și familiile copiilor născuți prematur în Cluj, de Ziua Internațională a Prematurității / Foto: SCJU

Cu această ocazie, monitorulcj.ro a luat legătura cu una dintre mamele care au participat la întâlnirea cu medicii, al cărei copil a fost născut prematur. Este vorba despre Cristina Grigore, directorul PEDITEL - un call center pediatric care oferă sfaturi medicale în regim non–stop.

Mamă: „Fără acești medici ar fi fost imposibil”

Copilul Cristinei s-a născut „ultra” prematur, la 24 de săptămâni (microprematur - înainte de 26 de săptămâni). Șansele de supraviețuire erau foarte aproape de 0, motiv pentru care ea este extrem de recunoscătoare medicilor de la Neonatologie 1. Ea spune că medicii de aici sunt de excepție, iar dacă ar avea echipamente mai bune, ar fi chiar mai buni decât mulți medici din străinătate și am ajunge cu rata de supraviețuire la nivelul UE.


„Copilul meu s-a născut la 24 de săptămâni, deci «ultra» prematur, cu 0 șanse. S-a născut în pandemie. Putea să aibă multe probleme de sănătate și mă bucur că am avut parte de niște medici foarte, foart buni. Chiar cred că Clujul, Sibiul, Bucureștiul, cu maternitățile care sunt de gradul III,  au niște medici foarte bine pregătiți. Sunt de nivelul medicilor de la cel mai bun spital din lume și respectă protocoalele de prematuritate. Cred că dacă ar avea mai multe echipamente și spații mai adecvate, să zicem, și rata mortalității infantile la prematuri ar fi mult mai scăzută”, ne-a spus Cristina.

Secție de Neonatologie din cadrul SCJU / Foto: SCJU

Medicii care se luptă pentru „1% șanse”

Cristina spune că dacă năștea în Franța, șansele ca bebelușul să supraviețuiască erau minime și ar fi depins de bunăvoința unui medic, fiindcă acolo resuscitarea se face la feții de peste 25 de săptămâni. În schimb, aici, medicul i-a spus că dacă există doar 1% șanse să trăiască copilul său, atunci se va lupta pentru acel  1%.


„Dacă eram în Franța, acum depindeam de bunăvoința unui medic. În România, de la 24 de săptămâni sunt considerați copii, nu avort spontan - în terminologia medicală. Dar medicul care a salvat-o pe ea, doctorița Veronica Olteanu, medic care este printre puținii care fac TIN - Terapie Intensivă Neonatală, pe ambulanță, mi-a zis că dacă are 1% șanse, ne luptăm pentru acel 1%. Adică șansele în cazul ei au fost aproape 0%. Nu avea șanse”, a spus mămica.

De asemenea, Cristina a spus că, în ciuda denigrărilor aduse la adresa medicilor, aceștia se luptă, fac tot ce este omenește posibil și pun la suflet fiecare moarte de copil. Ea consideră că a primit aceeași îngrijire și tratament la Cluj pe care în străinătate ar fi plătit mii de euro.


„Copiii aceștia chiar sunt niște copii deosebiți. Medicii se luptă, utilizează protocoalele și găsesc tot felul de soluții, cu sau fără finanțare. Ei trebuie să fie un pic mai creativi decât restul care au posibilități mai mari financiare. Din punctul meu de vedere sunt peste nivelul celor din alte țări. Cu mai multă «apă caldă» decât cei cu mai multă investiție în zona de echipamente, tehnologie, dotare. (…) Fără acești medici ar fi fost imposibil, dacă nu ar fi făcut tot ceea ce e omenesc”, a mărturisit Cristina Grigore.

Cristina Grigore le-a mulțumit „pentru viață” și public angajaților de la spital: Prof. Zaharie Gabriela, Prof. Monica Hasmasanu, dr. Veronica Olteanu,  dr. Doriana Pomian, dr. Erdeli Diana, dr. Lucia Niculae, dr. Gabriela Vasile, Dr. Adelina Tutuianu, asistenților și infirmierilor.

Prematuritatea - cauza principală a mortalității infantile

Prematuritatea reprezintă cauza principală a mortalității infantile, fiind o problemă importantă a tuturor sistemelor de sănătate. Copiii născuți prematur au nevoie de îngrijiri specializate complexe, adesea în echipe medicale multidisciplinare.

Secţia Clinică Neonatologie I este o maternitate de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi a nou-născuţilor cu risc major, născuţi în regiunea de Nord-Vest a țării și transferați aici pentru îngrijiri specializate.

Mai mult, ca parte a unui consorțiu european, Secția Neonatologie I este prima secție de neonatologie din România care aplică, în cazul nou-născuților de risc înalt, un model terapeutic bazat pe includerea părinților în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născutului.

În România, la 22 de săptămâni rata de supraviețuire este de 10% și crește la 50-66% la 23 de săptămâni. Rata de supraviețuire este sub 80% (66-80%) la copiii de 24 de săptămâni și 75-85% la 25 de săptămâni, potrivit datelor din anul 2020.

CITEȘTE ȘI:

Sute de organizații îi cer ministrului Sănătății să acorde acces GRATUIT pentru avort la cerere. „Măsură va preveni suferința și moartea femeilor”

Copil de 1 an, născut orb și fără să poată să meargă, are nevoie URGENTĂ de ajutor. O boală gravă îl împiedică să ducă o viață normală. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter