Sănătate

O mai bună cooperare între țări pentru aprobarea medicamentelor împotriva cancerului ar putea salva anual 1,5 milioane de oameni

O mai bună cooperare pentru aprobarea medicamentelor împotriva cancerului ar putea salva anual 1,5 milioane de oameni, atrag atenția cercetătorii.

o  mai bună cooperare pentru aprobarea medicamentelor împotriva cancerului ar putea salva anual 1,5 milioane de oameni, atrag atenția cercetătorii/ Foto: depositphotos.com o mai bună cooperare pentru aprobarea medicamentelor împotriva cancerului ar putea salva anual 1,5 milioane de oameni, atrag atenția cercetătorii/ Foto: depositphotos.com

 

 


Circa 1,5 milioane de vieţi ar putea fi salvate anual dacă la nivel global s-ar lucra într-o manieră coordonată pentru aprobarea mai rapidă a noilor medicamente împotriva cancerului.

 


Această cifră se bazează pe timpul necesar pentru aprobarea în diferite ţări a medicamentelor recente împotriva cancerului pulmonar şi de prostată, după ce acestea au primit undă verde în Statele Unite.

Pembrolizumab, un tratament eficient pentru majoritatea cancerelor pulmonare, a fost aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) în 2016. Mai mult de 600.000 de ani de viaţă ai pacienţilor ar fi putut fi salvaţi dacă Brazilia, Canada, China, India şi Uniunea Europeană ar fi aprobat medicamentul în acelaşi timp, potrivit unei analize publicate marţi în revista „Harvard Business Review”.


Autorii, între care oncologul american Bobby Daly, au analizat de asemenea cazul enzalutamidei, un medicament utilizat pentru a trata cancerul de prostată, al doilea cel mai diagnosticat cancer la bărbaţi la nivel global.

Aprobat de FDA în 2012, acest medicament nu a fost autorizat în China în următorii şapte ani, în parte din cauza necesităţii efectuării de studii separate în ţară.


Analiza membrilor Bloomberg New Economy International Cancer Coalition a constatat că 284.000 de ani de viaţă ai pacienţilor ar fi putut fi salvaţi dacă alte ţări importante ar fi aprobat medicamentul odată cu FDA.

Extrapolând plecând de la descoperirile lor privind cele două tratamente, cercetătorii au estimat că, dacă fiecare dintre cele aproximativ şapte medicamente pentru cancer aprobate în fiecare an de FDA ar primi undă verde la nivel mondial, numărul de decese cauzate de cancer s-ar reduce cu 10 până la 20 %. Aceasta ar reprezenta circa 1,5 milioane din cele aproximativ 10 milioane de persoane care mor anual de cancer.


„Este dificil să constat că, atunci când un medicament este aprobat în Statele Unite, va dura ani de zile pentru a-l putea prescrie pacienţilor mei”, a declarat pentru AFP Mary Gospodarowicz, membru al Bloomberg New Economy International Cancer Coalition. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Expunerea la dioxid de azot și alți poluanți atmosferici poate crește riscul de cancer la sân

Atenție! Produsele pentru îndreptarea părului ar putea crește mult riscul de cancer uterin

Vaccinurile împotriva cancerului ar putea deveni realitate până în 2030

Cancerul spulberă visurile unei adolescente de 17 ani. Medicii clujeni i-au recomandat o clinică din străinătate

Ultimele Stiri
abonare newsletter