Sănătate

Testul de sânge care revoluționează lupta cu cancerul. Poate detecta 50 de tipuri diferite de cancer

Testul de sânge Galleri, dezvoltat de GRAIL, poate detecta 50 de tipuri de cancer folosind doar un test de sânge.

Testul de sânge care revoluționează lupta cu cancerul. FOTO: Pixabay Testul de sânge care revoluționează lupta cu cancerul. FOTO: Pixabay

 

 


Testul Galleri ar putea detecta precoce peste 50 de tipuri de cancer. Este un test revoluționar pentru detectarea precoce a cancerului. Clinica Mayo intenționează să-l facă disponibil în mai multe locații până la sfârșitul anului și a primit aprobare pentru utilizare în New York, scrie Daily Mail.

 


Testul necesită doar două fiole de sânge care sunt trimise la un laborator și returnează rezultatele în 10 zile. Experții cred că poate fi un test evoluționar și poate ajuta oamenii să-și detecteze cancerul de la început, crescându-le șansele de supraviețuire.

Testul de sânge, care ar putea schimba modul în care cancerul este detectat și diagnosticat, va deveni în curând disponibil în SUA. Testul de sânge Galleri a fost dezvoltat de GRAIL, o companie de biotehnologie cu sediul în San Francisco, California.


Este de așteptat ca testul să poată detecta 50 de tipuri diferite de cancer printr-un test de sânge, cum ar fi cel pancreatic, ovarian și esofagian.

Lansarea sa ar „schimba regulile jocului”, consideră eperții în domeniu, și ar putea salva milioane de vieți prin diagnosticarea precoce a cancerului.


„Dacă cancerele pot fi detectate devreme, putem îmbunătăți dramatic rezultatele pacienților”, a declarat dr. Julia Feygin, coordonator senior în științe medicale la GRAIL, pentru sursa citată.

Multe tipuri de cancer sunt greu de depistat și este posibil ca oamenii nici măcar să nu știe că o au până când nu s-a dezvoltat până la punctul în care au o probabilitate scăzută de a supraviețui.


Cum funcționează testul de cancer Galleri?

Testul de cancer Galleri funcționează prin screeningul sângelui pentru anomalii care ar putea indica cancer. Dezvoltatorii săi spun că testul poate detecta peste 50 de tipuri de cancer și poate identifica unde se află acestea în organism.

Celor care participă la studii li se va cere să dea trei mostre de sânge pe parcursul a trei ani - fiecare fiind în jur de o lingură și jumătate (aproximativ 20 ml) de sânge, la fel ca un test de sânge normal.

Acestea sunt trimise la un laborator unde oamenii de știință analizează proba pentru ADN cu modificări chimice anormale. Testul funcționează prin căutarea modificărilor chimice în fragmente de cod genetic – ADN-ul fără celule (cfDNA) – care se scurg din tumori în sânge.

Se știe că unele tumori canceroase aruncă ADN în sânge cu mult timp înainte ca o persoană să înceapă să experimenteze simptome.

Creatorii testului spun că este nevoie de aproximativ 10 zile pentru a analiza un test și acesta ar trebui utilizat împreună cu programele normale de screening. Oamenii de știință au descoperit în studiile clinice că testul a detectat corect cancerul în 51,5% din cazuri. Studiul a implicat 2.823 de persoane care aveau cancer și 1.254 de persoane care nu.

„Putem găsi și secvența aceste bucăți mici de ADN derivat din tumori în sânge și, pe baza tiparelor pe care le vedem, putem dezvălui dacă există un semnal pentru cancer prezent”, a spus Feygin. „Putem prezice cu o precizie foarte mare de unde din organism vine acest semnal de cancer”.

Testul Galleri s-a arătat promițător în studiile clinice

Un studiu realizat de Clinica Mayo, care a inclus 6.600 de participanți, a găsit 29 de persoane cu un caz de cancer despre care nu știau anterior. S-a constatat că testul are doar o rată de fals pozitivitate de un procent.

Unii profesioniști din domeniul medical sunt încântați de perspectivele ca acest test să ajungă pe piață în viitorul apropiat.

„În anul 2021, acest test este cu mult peste orice altceva am realizat până în prezent. Acesta este o schimbare de joc”, a declarat Dr. Greg Plotnikoff, un director medical din Minneapolis, pentru WCCO. „Dacă putem prinde lucrurile mai devreme, atunci avem șansa să facem o diferență semnificativă”.

El a prescris testul pacienților și membrilor familiei care sunt expuși riscului înainte de aprobarea Food and Drug Administration (FDA) și și-a făcut deja testul.

GRAIL solicită aprobarea FDA pentru test, iar între timp, pacienții americani pot să ceară medicului să îl prescrie.

Testul a obținut aprobarea pentru utilizare de la Departamentul de Sănătate din New York în septembrie.

Testul ar putea deveni disponibil și în Regatul Unit, după ce Serviciul Național de Sănătate (NHS) a lansat cel mai mare studiu din lume al testului în septembrie 2021, care include 140.000 de participanți.

Rezultatele testului sunt așteptate până în 2023 și, dacă va avea succes, testul va începe să fie lansat în Marea Britanie în 2024 sau 2025.

GRAIL spune că testul său nu va înlocui screening-urile de rutină pentru cancer și ar trebui, în schimb, să fie asociat cu acestea. Este recomandat persoanelor care au factori de risc specifici pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi vârsta, comportamentul sau istoricul familial.

CITEȘTE ȘI:

Numărul cazurilor de variola maimuței la nivel mondial, în scădere. SUA rămâne în top cu peste 14.000 de cazuri

abonare newsletter