Sănătate

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit și vă trimite să vă relaxați

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit și vă trimite să vă relaxați, arată un studiu publicat joi de revista Current Biology. La fel ca în cazul activităților fizice solicitante, creierul acumuleză substanțe chimice care trebuie eliminate.

Dacă gândiți prea mult, creierul „va transmite” că sunteți obosit și vă trimite să vă relaxați. FOTO: Depositphotos.com Dacă gândiți prea mult, creierul „va transmite” că sunteți obosit și vă trimite să vă relaxați. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Cercetătorii citați de Current Biology spun că a gândi prea mult chiar îți obosește creierul. Raportul lor, publicat în Current Biology, sugerează că acest lucru se datorează unei acumulări de substanțe chimice care trebuie îndepărtate, scrie De fapt.

 


Studiul merge pe urmele altor cercetări care au descoperit că oameni care au lucrat multă vreme în slujbe care-i solicitau cognitiv au avut rezultate slabe în sarcini care necesitau autocontrol. O interpretare este că unele dintre funcțiile lor cognitive superioare ar putea fi afectate. Unii oameni de știință se întrebau dacă este vorba despre un fenomen fiziologic real.

„Teoriile influente au sugerat că oboseala este un fel de iluzie „gătită” (Nota redacției: „cooked”) de creier pentru a ne face să oprim orice facem și să ne întoarcem către o activitate mai îmbucurătoare”, a spus Mathias Pessiglione, de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris, citat de The Times.


De ce obosim în timpul activităților mentale dificile?

Oamenii de știință cred că ar putea să explice de ce te simți atât de obosit: creierul tău a încetinit pentru a gestiona tensiunea.

Creierul ar putea suferi de ceva similar cu acumularea dureroasă de lactați în mușchi în timpul exercițiilor fizice. Acesta ar putea fi motivul pentru care activitățile mentale dificile – și rezistența la tentația de a renunța pe tot parcursul zilei – se simt la fel de solicitante.


Activitatea mentală prelungită duce la acumularea unui neurotransmițător potențial toxic în cortexul prefrontal, potrivit studiului publicat în Current Biology. Cercetătorii sugerează că creierul își încetinește activitatea pentru a gestiona acumularea, oferind o explicație pentru ce ne simțim obosiți.

„Munca cognitivă grea duce la acumularea de glutamat în cortexul prefrontal lateral”, arată studiul.


Studiul este restrâns deocamdată și, chiar dacă va fi validat, nu este stabilit definitiv faptul că glutamatul provoacă o senzație de oboseală. Cu toate acestea, a spus Pessiglione, părea a fi un semn că într-adevăr poți gândi prea mult.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Alimentul care menține inima sănătoasă, cu multe beneficii pentru organism. Previne cancerul și stimulează creierul

Etichete: creier oboseala studiu
Ultimele Stiri
abonare newsletter