Sănătate

Boc, despre situația COVID: „Nu se iau în calcul restricții în perioada următoare. Fiecare e responsabil de sănătatea lui”

Emil Boc spune că până acum nu s-au purtat discuții despre introducerea unor restricții anti-COVID-19 în perioada următoare, dar și că „până la urmă”, fiecare om e responsabil de sănătatea lui.

Boc, despre situația COVID: „Nu se iau în calcul restricții în perioada următoare” / Foto: Facebook Emil Boc - captură ecran Boc, despre situația COVID: „Nu se iau în calcul restricții în perioada următoare” / Foto: Facebook Emil Boc - captură ecran

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca nu este îngrijorat de situația COVID-19 și de faptul că numărul de cazuri și internări continuă să crească accelerat, în contextul în care în oraș incidența se apropie de 10 infectări la 1.000 de locuitori.

 


Potrivit datelor DSP Cluj, publicate joi, 28 iulie 2022, în Cluj-Napoca rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este de 9,74/1.000.

Primarul Emil Boc spune că am ajuns la un nivel de „imunitate de turmă”, care asigură suficientă protecție:


„Am ajuns la un nivel de imunitate „de turmă”, cum se spune, care asigură un grad destul de ridicat de protecție. Chiar dacă faci infecția, nu faci o formă gravă - așa ne spun medicii, că formele pe care le faci sunt forme de răceală, ușoară, puțini o fac în manieră complicată”, a spus Boc.

„8 din 10 persoane de la ATI sunt nevaccinate”

De asemenea, primarul susține că cei vaccinați sunt protejați de o formă mai agresivă a bolii și este încrezător că școala, economia țării și „alte lucruri” nu vor fi afectate de încă un val de COVID-19 în perioada următoare:


„Cei care ajung la Terapie Intensivă 8 din 10 sunt persoane nevaccinate. Este clar că persoanele vaccinate au din start un avantaj și în acest val al pandemiei. Din toate declarațiile pe care le-am auzit de la oficiali, atât naționali, cât și europeni nu sunt avute în vedere nici un fel de restricții în perioada următoare - nici în privința școlilor, nici în privința economiei, nici în privința altor lucruri. Dar se fac recomandări”, a spus Boc în cadrul unei emisiuni radio.

El spune că încă folosește masca atunci când călătorește cu avionul fiindcă acolo este vorba de o „aglomerație închisă” și le recomandă și celorlalți să folosească masca de protecție când se află în spații închise sau aglomerate.


Nu se iau în calcul restricții noi, momentan

De asemenea, primarul spune că în momentul de față toate măsurile de protecție sunt anunțate ca „recomandări”, fiindcă în prezent „nu se pune presiune pe sistemul medical” cum s-a pus în alte valuri COVID-19, deși numărul internărilor în spitale crește și acum:

„Totul este la nivel de recomandare. Până la urmă, fiecare este responsabil de sănătatea lui. Dacă ai vaccinul în 3 doze ai un grad mare de protecție și chiar dacă te îmbolnăvești faci o formă ușoară de răceală, pe care toți o facem de când ne-am născut, într-o formă sau alta ca răceală. Și atunci e evident că recomandarea mea rămâne ca în spații aglomerate, închise, unde e multă lume, fără ventilație, evident să iei măsurile necesare de protecție. Acest lucru este deocamdată ce se spune. Să sperăm că nu vor mai fi alte evoluții în materie de sănătate care să pună presiune pe sistemul medical. Chiar dacă este în creștere numărul de la terapie intensivă, nu avem presiunea din perioadele anterioare de valuri de COVID-19. Evident, vom fi receptivi la tot ce spun oamenii de știință. În materie de sănătate nu dictează politicienii, ci oamenii de știință”, a adăugat primarul.

CITEȘTE ȘI:

Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere. Rafila: „Ne pregătim pentru un număr ceva mai mare la secţiile de ATI”

Sindromul post-COVID, prezent și la pacienţii cu forme uşoare

15% din bolnavii de COVID-19 internați în spitale sunt copii! 42 de minori se află internați în Cluj

Ministrul Sănătății: „Probabil, săptămâna viitoare se vor înregistra 70.000 de cazuri de COVID”

Ultimele Stiri
abonare newsletter