Politică

Profesor UBB, despre influența Rusiei: „Statele Unite sunt infinit mai aproape de București decât Moscova”

Un profesor de relații internaționale de la UBB a vorbit despre influența Rusiei și conflictul cu Ucraina. El consideră că România nu trebuie să se simtă amenințată de Federația Rusă.

Profesor UBB, despre influența Rusiei: „Statele Unite sunt infinit mai aproape de București decât Moscova” Profesor UBB, despre influența Rusiei: „Statele Unite sunt infinit mai aproape de București decât Moscova”

 

 


Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a acordat un interviu pentru libertatea.ro în legătură cu conflictul Rusiei cu Ucraina.

 


Profesorul consideră că România nu este amenințată de un război din partea Rusiei și spune că dacă lucrurile continuă ca până acum, Rusia nu va mai fi considerată „mare putere”:

„Nu cred că România este amenințată de un război de către Federația Rusă. Măsurile luate în ultima vreme ne întăresc sentimentul de încredere. (...) Spre 2030, dacă lucrurile evoluează în parametrii actuali, Federația Rusă nu va mai putea fi considerată nici măcar o mare putere”, a declarat Vasile Naumescu.


De asemenea, profesorul de la UBB a evidențiat că noua superputere care concurează pentru supremație globală cu SUA este în prezent China, în timp ce Rusia caută conflicte ca să revină la „jocul de putere”.

SUA, mai aproape de București decât Moscova

Jurnalistul de la libertatea.ro l-a întrebat pe profesor ce le-ar spune unor tineri care discută despre conflictul creat de Rusia și spun că „americanii pot pleca, așa cum au plecat și din Afganistan, rușii nu au cum să se mute”.


Profesorul Vasile Naumescu a răspuns în felul următor: Din punct de vedere geografic, poate fi înșelător. Statele Unite sunt infinit mai aproape de București decât Moscova.

„Le-aș spune că se înșală și că, probabil, privesc doar harta. Într-adevăr, dacă privim pe hartă, Rusia este mai aproape decât Statele Unite. Dar dacă privim realitatea politică, strategică, chiar și realitatea culturală a valorilor societății noastre, suntem mult mai apropiați de Occident, decât de lumea rusă.


Poporul român dorește să trăiască în interiorul unei democrații liberale, dorește să fie parte a Occidentului, a UE, a NATO. Își dorește, într-o proporție covârșitoare, parteneriatul strategic cu Statele Unite”, a spus Naumescu.

CITEȘTE ȘI:

Putin a ordonat începerea unor exerciții nucleare strategice în Rusia

SUA acuză Rusia că și-a sporit numărul soldaților la granița cu Ucraina: „Cea mai semnificativă mobilizare militară în Europa după al Doilea Război Mondial”

abonare newsletter