Politică

Emil Boc, mandat prelungit în cadrul delegației naționale la Comitetul Regiunilor al UE

Mandatul primarului Emil Boc de membru în cadrul delegației naționale la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene a fost prelungit.

 

 


Asociația Municipiilor propune noi primari în Comitetul Regiunilor al UE. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un memorandum privind înlocuirea unui membru titular și desemnarea a doi membri supleanți din partea Asociației Municipiilor din România (AMR) în cadrul delegației României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene pentru perioada rămasă din mandatul 2020-2025.

 


În acest sens, Asociația Municipiilor a transmis Ministerului Dezvoltării propuneri privind înlocuirea unui membru titular și a doi membri supleanți în cadrul actualei delegații naționale.

De asemenea, au fost reconfirmate trei persoane care își mențin calitatea de membri în cadrul delegației naționale la COR, ca urmare a reînnoirii mandatelor de primar pentru perioada 2020-2024:


- Emil Boc, Președintele AMR, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, membru titular;
- Robert Sorin Negoiță, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București, membru titular;
- Árpád-András Antal, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, membru supleant.

Propunerile Asociației Municipiilor din România

- Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4 al Municipiului București, îl înlocuiește pe Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, care nu și-a reînnoit mandatul, în calitate de membru titular;
- Florin Tiberiu Iacob-Ridzi, Primarul Municipiului Petroșani, îl înlocuiește pe Cosmin Necula, fost primar al Bacăului, care nu și-a reînnoit mandatul, în calitate de membru supleant;
- Ștefan Ilie, Primarul Municipiului Tulcea, îl înlocuiește pe Daniel Ștefan Drăgulin, care a fost primar la Călărași, ca urmare a decesului, în calitate de membru supleant.


Ce este Comitetul Regiunilor (COR)? 

Înființat în anul 1994, Comitetul Regiunilor (COR) este complementar celor trei instituții comunitare - Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European, având rolul de a reprezenta interesele colectivităților locale și regionale.

Comitetul Regiunilor este format din 329 de membri și un număr egal de supleanți, repartizați între cele 27 de state membre, după cum urmează: câte 24 pentru Germania, Franța și Italia; câte 21 pentru Spania și Polonia; 15 pentru România; câte 12 pentru Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, Suedia, Țările de Jos și Ungaria; câte 9 pentru Croația, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania și Slovacia; câte 7 pentru Estonia, Letonia și Slovenia; câte 6 pentru Cipru și Luxemburg; 5 pentru Malta.


Membrii CoR sunt numiți pentru un mandat de 5 ani prin Decizia Consiliului. Mandatul în curs, perioada 2020 – 2025, expiră la data de 25 ianuarie 2025.

Începând cu data de 1 ianuarie 2007, delegația României la Comitetul Regiunilor este formată din 15 membri titulari și 15 membri supleanți, numiți pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de reînnoire a mandatului.

Desemnarea reprezentanților în Comitetul Regiunilor se realizează de către cele patru structuri asociative ale autorităților publice locale din România: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) şi Asociația Comunelor din România (ACoR). Fiecare structură asociativă își desemnează candidații în conformitate cu propriile statute de funcționare.

Prin procedura adoptată la nivelul Guvernului României, s-a stabilit repartizarea numărului de 15 membri titulari și 15 membri supleanți astfel: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România desemnează un număr de 6 membri titulari și 6 membri supleanți, iar Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România desemnează, prin consultări separate, câte 3 membri titulari și 3 membri supleanți.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc, în Comitetul European al Regiunilor: „Educația, elementul cheie pentru combaterea intoleranței și a atitudinilor extremiste”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter