Politică

Alegeri comasate în 2012 și mai puţini parlamentari

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/15_ziua/02 alegeri vot.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Coaliţia de guvernământ a discutat ieri despre cele două proiecte, fără a avansa detalii concrete.

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat că în şedinţa coaliţiei s-au făcut progrese concrete în ceea ce priveşte comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari.

„Astăzi (ieri – n.r.) s-au făcut progrese importante pe două teme: comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari. Când vom avea proiecte concrete vom discuta mai multe detalii”, s-a rezumat Emil Boc să declare. La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a afirmat că în cadrul discuţiilor din coaliţie s-au consemnat progrese semnificative în legătură cu legea electorală, cu numărul de parlamentari şi calendarul electoral. „Acestea vor fi consemnate în clar de domnul prim-ministru pe parcursul săptămânii acesteia”, a spus democrat-liberalul.


Alegerile, în noiembrie 2012?

Întrebat dacă se agreează în continuare sistemul bicameral, Frunzăverde a răspuns că acest sistem este consacrat de Constituţie. „El nu poate fi schimbat decât prin modificarea Constituţiei, ceea ce este imposibil în acest moment, după cum observaţi. În mod sigur, Parlamentul următor va avea un număr mai mic de parlamentari”, a explicat Frunzăverde. Cel mai probabil, alegerile vor avea loc în luna noiembrie 2012. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că la discuţiile de ieri s-a conturat o „decizie, un compromis”, atât din partea UDMR, cât şi a PDL.


300 de deputaţi şi 88 de senatori

„Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi câte unul pentru fiecare sector al Capitalei”, a arătat Kelemen, citat de Mediafax.


USL ameninţă cu moţiunea de cenzură

Uniunea Social Liberală (USL) a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc dacă acesta își va angaja răspunderea pentru un eventual proiect de lege pentru comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, programate pentru anul 2012, a anunţat co-preşedintele USL, liberalul Crin Antonescu. El a menţionat că USL este de acord, de principiu, cu reducerea numărului de parlamentari, dar „nu de fațadă”. Antonescu consideră că este neconstituţională fixarea a două colegii pentru senatori în fiecare judeţ şi a unuia în fiecare sector al Capitalei. De asemenea, liderul liberal a subliniat că doreşte reducerea semnificativă a numărului de parlamentari, printr-un proiect iniţiat deja de opoziţie.


„Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, o reducere semnificativă şi nu una de faţadă şi o reducere care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în Parlament ai cetăţenilor să aibă în spate un număr aproximativ egal comparabil de alegători. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, nu ştim exact ce formulă se vehiculează, varianta cu doi senatori de judeţ - aşa ceva este neconstituţional”, a declarat Crin Antonescu.

abonare newsletter