Politică

Clujul la masa negocierilor. Noul Guvern se formează cu greu: „Nu s-a decis cine va fi premier”

Runda de negocieri de duminică privind formarea noului Guvern s-a încheiat fără vreun rezultat concret.

 

 


Purtătorul de cuvânt al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), clujeanca Hegedüs Csilla, a anunţat, duminică, că runda de negocieri cu reprezentanţii Partidului Național Liberal (PNL) şi USR-PLUS de la Vila Lac s-a încheiat, în condiţiile în care nu s-a putut conveni asupra persoanei premierului.

 


Potrivit acesteia, liberalii şi USR-PLUS îşi vor prezenta candidaţi proprii pentru funcţia de prim-ministru la consultările convocate pentru luni, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Negocierile coaliţiei s-au încheiat astăzi (duminică – n.r.), nu am putut conveni asupra persoanei premierului. PNL şi USR-PLUS îşi sugerează candidaţii proprii de prim-ministru mâine la negocierile cu şeful statului. UDMR va lua decizia în privinţa Consiliului Federal Standing pentru mâine dimineaţă (luni – n.r.), a precizat Hegedüs Csilla, care a făcut parte din delegaţia UDMR la negocierile de la Vila Lac.


Negocieri pentru noul Guvern. Discuțiile pentru noul Executiv au început sâmbătă

Discuţiile între reprezentanţii celor trei formaţiuni au început încă de sâmbătă dimineaţa, pe trei paliere: program de guvernare, structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare.

În cadrul discuţiilor purtate sâmbătă, echipele de negociere ale PNL, USR PLUS şi UDMR au stabilit structura programului de guvernare, se arată într-un comunicat de presă comun al preşedinţilor PNL, USR PLUS şi UDMR, transmis sâmbătă seara. Totodată, potrivit comunicatului menţionat, „s-au convenit coordonatele activităţii comune la nivel parlamentar care stau la baza funcţionării majorităţii”.


De asemenea, reprezentanţi angrenaţi în negocierile referitoare la programul de guvernare au anunţat, sâmbătă, că au ajuns la înţelegere cu privire la capitolul Digitalizare al programului.

Luni, la Palatul Cotroceni, vor avea loc consultări ale şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Preşedintele Iohannis i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.


Discuții pentru noul Guvern. Clujul, reprezentare „timidă” la masa negocierilor

La negocierile pentru formarea noului Guvern, Clujul este reprezentat doar de „o mână” de politicieni. Unul dintre ei este chiar Hegedüs Csilla, responsabilă de negocierile privind programul de guvernare al noului Executiv.

Cel de-ai doilea politician „trimis” de județul Cluj la Vila Lac este deputatul UDMR Csoma Botond. Președintele UDMR Cluj arată, într-o postare pe Facebook, că discuțiile pe tema programului de guvernare decurg cu „nasul aflat sub atac”. Cei prezenți la negocieri sunt testați în fiecare dimineață pentru COVID-19.

În fine, Clujul mai este „prezent” la negocieri prin Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL.

CITEȘTE ȘI:

AUR scrie o nouă pagină de istorie: Soț și soție trimiși în Parlament din poziția de deputat și senatoare

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter