Politică

Alegeri Parlamentare 2020. Tătaru: „Vor putea vota cu urna mobilă oamenii care au decizii de carantinare de la DSP”

Oamenii care se află în carantină sau autoizolare vor putea vota cu urna mobilă la alegerile parlamentare din acest an.

 

 


 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat duminică, la Arena Naţională, că persoanele carantinate, în izolare sau care prezintă acte medicale vor putea vota cu urna mobilă la alegerile parlamentare din 6 decembrie.


 

Pentru a vota de acasă trebuie să ai decizie de izolare de la DSP

„Până în dimineaţa zilei de 6 decembrie, toţi cei care sunt în carantină sau izolare să aibă aceste decizii pentru a putea face solicitarea către urna mobilă.
O persoană trebuie să apară într-o anchetă epidemiologică ca să facem acea carantinare sau izolare. Solicită DSP-ului să fie evaluată în cadrul acelei anchete. (...) Noi luăm aceste decizii de carantinare şi izolare în urma unor anchete epidemiologice. (...) Haideţi să lăsăm totuşi ancheta epidemiologică să fie cea care decide care am fost contact direcţi şi care suntem carantinaţi sau izolaţi. (...) Cu urna mobilă  vor vota cei care fac dovada unei decizii de carantinare, izolare sau un act medical care să poată confirma...(...) Eu spun că toţi cei care vor avea decizii de izolare, carantinare sau act medical doveditor vor putea vota cu urna mobilă", a afirmat ministrul Tătaru.


Cum pot vota oamenii care se află în izolare

Alegătorii în izolare sau carantină pot solicita urna specială, pe baza unei cereri și a unui document doveditor. Cererea se înaintează către biroul electoral de circumscripție sau oficiul electoral de sector până pe 4 decembrie, prin mijloace electronice. Alternativ, se poate depune și pe 5 decembrie, între orele 18 și 20, direct la sediul secției de votare. Alegătorul trebuie să aibă domiciliul sau reședința în județul respectiv.

Dacă alegătorii nu dețin documente justificative, pot cere biroului electoral de circumscripție să solicite DSP emiterea în regim de urgență a unor astfel de acte.


Detalii și model de cerere pe www.votcorect.ro/reguli/alegatori-covid.


Potrivit ministrului, ancheta epidemiologică pentru fiecare caz trebuie să fie făcută în 24 de ore. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei au existat multe plângeri din partea românilor, care spuneau că timp de două săptămâni după ce se autoizolau, nu primeau niciun telefon de la DSP.


CITEȘTE ȘI:

Care sunt candidații clujeni pentru alegerile parlamentare 2020? Pe cine poți vota pe 6 decembrie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter