Politică

Înverzirea orașului Cluj-Napoca, în planul candidatului PMP

„Oraş ecogrădină” este unul dintre conceptele pe care candidatul propus de PMP la Primăria Cluj-Napoca, profesorul Fiţiu Avram, doreşte să îl încadreze în oraşul nostru.

Acest proiect din mandatul său vizează stoparea folosirii de pesticide şi de substanţe chimice pentru plante sau pomi, şi înverzirea oraşului, astfel încât pe fiecare stradă se se regăsească minim 100 de plante, spre exemplu.

 


 

Iniţiativa de înverzire a Clujului se va concentra atât asupra străzilor, a cartierelor şi a spaţiilor publice din interiorul oraşului, cât şi asupra pădurilor din exteriorul localităţii, şi asupra spaţiilor private precum grădinile personale sau balcoanele blocurilor.


 

Această mişcare se doreşte a fi realizată sub formă de politică publică şi, prin urmare, va fi finanţată de către Primăria Cluj-Napoca.


O astfel de iniţiativă, afirmă candidatul PMP, va impacta nu doar condiţiile de locuit ale clujenilor, dar şi turismul, atrăgând tot mai mulţi străini dornici să viziteze un „oraş ecogrădină” care deja are multe de oferit.

Obţinerea unui astfel de titlu cu ecou european aduce multe beneficii sănătății clujenilor, stresul va fi mai redus datorită plantelor, iar aerul mult mai curat. Cel mai probabil, un proiect de acest tip va schimba modul în care se prezintă Cluj-Napoca, dar cât de realist este? De asemenea, o investiţie majoră în înverzirea oraşului poate fi privită de mulţi ca fiind o risipă de fonduri.


Profesorul Fiţiu Avram insistă asupra importanţei dimensiunii ecologice, acesta fiind tocmai domeniul său de pregătire, şi susţine că poate să aducă oraşului schimbări semnificative, iar rezultatele vor merita investiţia financiară. Mulţi clujeni şi-ar dori mai multe spaţii verzi, dar în acelaşi timp au în vedere existenţa altor probleme sau neajunsuri cu care se confruntă Cluj-Napoca, astfel nu se ştie câţi locuitori vor lua în seamă propunerea candidatului PMP de preschimbare a localităţii în „oraş ecogrădină”.

 


 

abonare newsletter