Politică

INTERVIU Adrian Magdaș, candidat Pro România la Consiliul Local Cluj-Napoca: „Locuitorii municipiului nostru trebuie să dispună de o formare profesională continuă”

Profesor de matematică la Colegiul Național „Emil Racoviță”, domnul Adrian Magdaș este candidat Pro România la Consiliul Local Cluj-Napoca.

1. Care este în opinia dumneavoastră importanța acordată educației de către comunitatea clujeană?

Viitorul nostru, în primul rând păstrarea identității naționale, depinde de modul în care copiii noștri sunt educați. Educația copiilor a fost și este permanent în prim-planul familiei tradiționale românești. Achiziţia normelor unui comportament social corect prinde contur în primii ani ai copilăriei, să ne amintim de sintagma cei șapte ani de acasă.


Cluj-Napoca este cel mai important centru universitar din nord-vestul României. În cei peste 100 de ani de învățământ românesc, instituțiile de învățământ clujean au produs învățare; ideea și acțiunea educațională au fost mereu înscrise în înalte coordonate culturale și morale ale epocii. Un număr impresionant de absolvenți au devenit personalități de seamă ale culturii naționale și universale. Nivelul actual de dezvoltare economică a orașului nostru se datorează preponderent calității educației oferite de familie și de școală.

În ceea ce privește accesul la educație există un decalaj între mediul urban și cel rural. Reducerea acestui decalaj poate fi realizat prin investiții în infrastructura specifică, reorganizarea rețelei școlare, dezvoltarea unor parteneriate între școli (rural-urban), facilitarea accesului la învățarea online, stimularea cadrelor didactice să predea în mediul rural.


2. Ce anume v-a determinat să candidați la Consiliul local?

Am criticat suficient de pe margine modul în care este tratat învățământul românesc de către cei care ne conduc, multe proiecte se discută în campaniile electorale după care constat că modernizarea școlii, reforma profundă care să conducă la o mai bună pregătire a elevilor pentru viața reală rămâne la stadiul de proiect.


Îmi propun să dezvolt proiecte educaționale în beneficiul comunității clujene, am convigerea că e nevoie de „un om de școală” în Consiliul local. Este necesară dezvoltarea unei infrastructuri școlare care să permită accesul mai facil la educația timpurie –  fiecare cartier din Cluj-Napoca trebuie să aibă cel puțin câte o creșă, o grădiniță, o școală gimnazială.

3. De ce Pro România?


Datorită dezinteresului față de învățământ a clasei politice, a celor care au condus țara în ultimele decenii, există riscul degradării calității educației oferite de școala românească. Am întâlnit în Pro România oameni de diverse vârste, unii mai idealiști, alții mai pragmatici, dar împreună formăm o echipă în cadrul căreia nu discutăm despre doctrine, ci identificăm probleme, căutăm soluții construind proiecte pentru comunitate.

4.Din păcate, după ce familia și statul român au investit în educația lor, o bună parte din tinerii capabili de performanță pleacă definitiv din țară. Care sunt cauzele acestui fenomen și ce putem face pentru a-l diminua?


Aceasta se datorează în primul rând faptului că nu le oferim condiții de dezvoltare a carierei similare cu cele din occident. Consider că la nivelul comunității -  Consiliul local, respectiv Consiliul județean, nu s-a susținut suficient  învățământul superior clujean. Din perspectiva competitivității în educație și cercetare științifică, pentru a răspunde celor 3 provocări majore: Calitate - Angajabilitate – Dezvoltare, propun dezvoltarea unor măsuri de stimulare (antreprenorială, profesională, financiară) cu scopul de a crește atractivitatea învățământului universitar clujean pentru tinerii capabili de performanță. De asemenea, ar fi extrem de important să dezvoltăm programe de antreprenoriat de la nivel gimnazial până la cel universitar.

5. Există o lipsă acută de personal calificat în diverse domenii, am ajuns principalii furnizori de mână de lucru necalificată pentru occident. Ce propuneri aveți la nivelul comunității clujene cu privire la creșterea ponderii de personal calificat?

În această privință există mai multe idei de abordare specifice diverselor categorii de vârstă,  idei care pot fi transformate cu ușurință în proiecte pe termen lung. În primul rând, dezvoltarea unui plan de școlarizare în conformitate cu cerințele de pe piața muncii. În al doilea rând, susținerea și profesionalizarea serviciilor de orientare și consiliere în carieră a elevilor și studenților. La fel de important ar fi să dezvoltăm și să diversificăm rute profesionale complete în parteneriat cu ISJ, universități clujene, AJOFM și cu angajatori. Nu în ultimul rând, implementarea unor programe de formare continuă pentru corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu cerințele de pe piața muncii și asigurarea de oportunități sporite pentru viitor.

Locuitorii municipiului nostru trebuie să dispună de o formare profesională continuă pentru a dobândi noi competențe profesionale, pentru a fi competitivi pe piața muncii. Prin urmare, punerea accentului pe învățare - inclusiv în rândul adulților - este necesară pentru a face față actualelor provocări economice, pentru a răspunde la cererea de noi competențe și pentru crearea premiselor de creștere a productivității pe fondul unei economii mondiale din ce în ce mai digitalizate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter