Politică

Guvernul PNL, campioană la Ordonanțe de Urgență. Ce spunea Ludovic Orban în 2017?

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, afirmă că „în numai 6 luni, Guvernul Orban a emis cel mai mare număr de OUG-uri văzut vreodată”, recent fiind publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu numărul 100.

guvernul-pnl-campioana-la-ordonante-de-urgenta-ce-spunea-ludovic-orban-in-2017 guvernul-pnl-campioana-la-ordonante-de-urgenta-ce-spunea-ludovic-orban-in-2017

„La 25 iunie 2019, Ludovic Orban spunea următorul lucru legat de această practică: «Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului». Apoi, la începutul mandatului, premierul Orban s-a angajat în faţa românilor, a Parlamentului şi a Preşedintelui României că va implementa «toate recomandările» Comisiei de la Veneţia; că nu va adopta în exces Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea legislaţiei în vigoare”, afirmă Cazanciuc, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

El apreciază că din noiembrie încoace, când au preluat guvernarea, liberalii „nu au pus capăt abuzului” de Ordonanţe de Urgenţă pe care îl invocau, „dimpotrivă, l-au consolidat”.


„Recordul absolut de sfidare a poporului îl reprezintă, de departe, angajarea răspunderii politice a Guvernului pe bugetul României, urmată de noaptea lungă a Ordonanţelor de Urgenţă”, mai spune Cazanciuc. În opinia sa, Parlamentul trebuie să îşi fixeze drept obiectiv respingerea tuturor Ordonanţelor de Urgenţă emise de guvernul actual, „incapabil să ia măsuri de relansare a economiei ţării”.

Ludovic Orban „a jignit în mod constant și fără precedent” instituțiile, spune Cazanciuc

Preşedintele interimar al Senatului menţionează că în această vară, Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară şi „poate dezbate în procedură de urgenţă orice lege care să contribuie la protejarea şi bunăstarea cetăţenilor români”.


Cazanciuc susţine că premierul „a jignit în mod constant şi fără precedent” orice instituţie care a îndrăznit să facă ce spune legea şi s-a opus intereselor de partid ale „clientelei PNL” şi enumeră în acest context Curtea Constituţională a României, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Avocatul Poporului, dar şi instanţele de judecată.

„Mă miră lipsa de reacţie a partenerilor europeni faţă de derapajele grave de la democraţie săvârşite de Orban prin atacarea instituţiilor care îndrăznesc să îşi respecte rolul constituţional, precum şi faţă de excesul Ordonanţelor de Urgenţă. Din păcate, această lipsă de reacţie va îngroşa rândurile celor care vorbesc de dubla măsură practicată sau tolerată de Bruxelles”, este de părere preşedintele interimar al Senatului.


Ce spunea Ludovic Orban despre Ordonanțele de Urgență în iulie 2017?

„Primul lucru (pe care l-aş face dacă aş fi premier – n.r.) ar fi reducerea aparatului administrativ. Avem prea multe ministere, agenţii, oficii, deconcentrate, care nu îşi justifică existenţa. Avem prea multă birocraţie. (...) Legile, cele mai multe dintre ele, au fost adoptate prin OUG, nu au existat dezbateri ample. Eu cred că trebuie interzise Ordonanţele de Urgenţă, trebuie guvernat numai prin lege, o lege trebuie să se dezbată doi ani ca să rămână în vigoare zece ani de zile”, spunea Ludovic Orban, în iulie 2017.

CITEȘTE ȘI:


Când vor avea loc alegerile locale? Guvernul a aprobat data stabilită
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter