Politică

Construcții abuzive în Cluj, Primăria nu răspunde la sesizările clujenilor

Senatorul Lungu (PMP) atrage atenția că o firmă de construcții din București și-a început lucrările pe un teren pe care nu are autorizație, în cartierul Mărăști, din Cluj-Napoca.

Pancarta improvizată afișată la șantierul de lucru menționează o aprobare de împrejmuire de teren pentru strada Episcop Nicolae Ivan, dar lucrările se desfășoară pe Calea Dorobanților, nr. 96, blocul 21. Lucrările afectează căile de acces către scările blocului, mai exact, restrânge trotuarul spre scara 1 cu mult încât o ambulanță sau autospecială de pompieri nu are cum să intervină și să ofere prim ajutor locatarilor. Astfel, nu mai există un drum de servitute pentru locatarii de pe Calea Dorobanților, nr. 96, blocul 21, scara 1.

De asemenea, spațiul destinat parcărilor care era în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca până nu de mult, având în vedere că primăria a asfaltat anul trecut parcarea respectivă, acum a fost tăiat de către firma de construcții, iar locatarii nu mai au unde să își parcheze mașinile. În momentul în care terenul pe care se construiește acum a fost intabulat nu s-au trasat căile de acces. Schița de cadastru pe care se bazează noua construcție nu respectă realitatea, iar Primăria Cluj-Napoca refuză să trimită la solicitare planul de urbanism actualizat către locatarii afectați. În momentul obținerii autorizației de construcții, în primul rând se precizează punctul principal de servitute și apoi se stabilește un drum secundar, însă documentele deținute de firma de construcții nu asigură un drum de acces conform.


Având în vedere că în blocurile din Calea Dorobanților, nr. 96 marea majoritatea a locatarilor sunt vârstnici trebuie asigurată o cale de acces conformă pentru serviciile medicale sau de intervenție. Pe lângă aceste urgențe, este vorba de condițiile de bază pentru cetățenii care plătesc taxe și impozite și contribuie la bugetul local.

După marcajele deja trasate de către firma privată, deși nu se știe dacă deține sau nu o autorizație de construcție conformă, locatarii nu au loc să treacă nici măcar cu un cărucior de copil.


Deși locatarii au trimis nenumărate sesizării și reclamații primăriei, firma de construcții a fost somată să afișeze un panou și atât. De altfel, Primăria Cluj-Napoca nu a trimis nicio notificare referitoare la construcția ce va avea loc în apropierea extremă a blocului nr. 21 și nici nu li s-a cerut locatarilor acordul prevăzut de normele legale.

Câte construcții abuzive vor mai fi permise până se va sufoca Clujul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter