Politică

Cu cine votează românii la alegerile din 2020? Peste jumătate visează la o dorință veche!

Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), în perioada 1-7 mai, relevă statistici interesante despre preferințele românilor la alegerile locale.

Cu cine votează românii la alegerile locale? Peste jumătate visează la o dorință veche a românilor! Cu cine votează românii la alegerile locale? Peste jumătate visează la o dorință veche a românilor!

Astfel, 32,5% dintre respondenţi intenţionează să voteze cu candidatul PNL, 25,3% cu candidatul PSD, iar 19,8% cu candidatul USR-PLUS. De asemenea, 5,9% vor opta pentru candidatul UDMR, 5,3% pentru cel al PMP, 5,2% Pro România, 1,7% ALDE, 1% Partidul Verde, iar 3% vor alege candidatul altui partid. 27,8% dintre respondenţi au declarat că nu vor vota sau ca sunt nehotărâţi.

În ce priveşte alegerile parlamentare, 33% dintre respondenţi intenţionează să voteze cu PNL, 22,5% cu PSD, 22% cu USR PLUS, 6,5% cu PMP, 5,3% cu UDMR, 5,1% cu Pro România, 1,4% cu ALDE, 0,9% cu Partidul Verde, 3,4% cu alt partid. De asemenea, 25,8% vor absenta de la alegeri sau sunt nehotărâţi în privinţa votului.


Ce spun românii despre unirea României cu Moldova sau adoptarea monedei euro?

Chestionarul a abordat şi o serie de tematici, precum unirea cu Republica Moldova, adoptarea monedei euro sau vaccinarea obligatorie. Opiniile au fost următoarele:

* Unirea cu Republica Moldova: 57% pentru, 24% împotrivă, 19% indiferent;
* Adoptarea monedei euro: 47% pentru, 33% împotrivă, 20% indiferent;
* Întreruperea de sarcină la cerere: 43% pentru, 37% împotrivă, 20% indiferent;
* Interzicerea finanţării bisericilor din bani publici: 42% pentru, 41% împotrivă, 17% indiferent;
* Vaccinarea obligatorie a populaţiei: 39% pentru, 47% împotrivă, 14% indiferent.


Peste o treime din români agreează social-democrația și capitalismul

În ceea ce priveşte socialismul şi social-democraţia, 35% dintre respondenţi au precizat că au o opinie mai degrabă favorabilă, 23% foarte favorabilă, 21% mai degrabă nefavorabilă, 9% total nefavorabilă, 6% indiferentă.

De cealaltă parte, în ce priveşte capitalismul şi creştin-democraţia, 32% dintre respondenţi au precizat că au o opinie mai degrabă favorabilă, 24% foarte favorabilă, 23% mai degrabă nefavorabilă, 7% total nefavorabilă, 6% indiferentă.


Barometrul naţional „Lumea şi valorile ei politice” a fost realizat pe un eşantion de 1.545 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a României. Un număr de 155 de interviuri au fost aplicate românilor din diaspora (10%).

CITEȘTE ȘI:


Când vor avea loc alegerile locale și parlamentare?

 

Alegerile locale SE AMÂNĂ. Până când ar putea rămâne în funcții actualii primari?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter