Politică

Laura Codruța Kovesi a caştigat la CEDO procesul prin care a contestat revocarea de la funcția de șef al DNA

Laura Codruţa Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA. Într-un anunț al CEDO se arată că fostul procuror-șef a câștigat!

Codruța Kovesi a caştigat la CEDO!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale care a obligat la demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Magistrații au subliniat că actualului procuror-șef al Parchetului European i-a fost încălcate drepturile prin imposibilitatea de a contesta decizia Curții Constituționale care a condus la revocarea din fruntea DNA în iulie 2018.


Fosta șefă a DNA a susținut că i-au fost încălcate mai multe drepturi.

Plângerea Laurei Codruța Kovesi

Fosta șefă a DNA a formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care a arătat că i-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională.


„Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de intervenientă pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea”, a arătat Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a declarat că a recurs la această măsură fiindcă nu a putut să conteste decizia la CCR, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea deciziei CCR.


Revocarea din funcție

În luna februarie 2018, la inițiativa ministrului Justiției de atunci, Tudorel Toader, a debutat procesul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Toare a acuzat-o pe fosta șefă DNA că  a tergiversat unele dosare și că  și-a depășit atribuțiilor atunci când DNA a anchetat Guvernul pentru controversata Ordonanță 13.

Kovesi a fost acuzată de comportament autoritar și discreționar, i s-a reproșat refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament sau lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești.


Ulterior, au apărut și niște înregistrări care ar fi demonstrat abuzurile comise de procurori de la DNA Ploiești, iar PSD – ALDE au cerut să fie luate măsuri împotriva pretinselor abuzuri. Raportul lui Tudorel Toader a primit aviz negativ din CSM. Acesta a sesizat însă CCR iar judecătorii au constatat, în 30 mai, existenta unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis. În final, Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter