Politică

Kelemen Hunor, în cursa pentru Cotroceni: „Sunt convins că voi fi votat și de români!”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a fost desemnat, vineri, la Târgu Mureş, de către Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale din această toamnă.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la prezidențiale: „Sunt convins că voi fi votat și de români!” Kelemen Hunor, candidatul UDMR la prezidențiale: „Sunt convins că voi fi votat și de români!”

Kelemen crede că va fi votat şi de către români la alegerile prezidenţiale. De asemenea, liderul UDMR susține că următorul preşedinte al României va trebui să regândească rolul regional al țării, să îşi asume un rol de lider în Balcani. El a evitat să ofere un răspuns referitor la susţinerea pe care UDMR o va acorda vreunui candidat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, arătând că este prematur să se pronunţe.

„Sper şi sigur că vor exista şi voturi din partea românilor, sunt convins de acest lucru. (...) Trebuie să treci râul când ajungi la râu. Deocamdată suntem aşa de departe de acest râu şi nici nu ştim dacă există pod, dacă e apă, poţi trece cu piciorul pe uscat sau să treci înotând pe malul celălalt. Această întrebare să mi-o adresaţi după 10 noiembrie şi atunci, probabil, vom fi în stare să dăm un răspuns tranşant. Azi este aproape imposibil”, a declarat Kelemen Hunor, la finalul Consiliului Reprezentanţilor Unionali.


În cadrul CRU de la Târgu Mureş, pe lângă desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, Porcsalmi Bálint a fost reales în funcţia de preşedinte executiv al UDMR, în timp ce clujeanca Hegedűs Csilla a fost desemnată purtătorul de cuvânt al Uniunii.

„Degeaba facem scut de protecție dacă ne pleacă oamenii!”

„Următorul preşedinte va trebui să regândească rolul regional al României. Aici, în Balcani, trebuie să îşi asume un rol de lider pentru care trebuie să muncească, să fie activ, zilnic trebuie să aibă câte o iniţiativă şi să ducă muncă diplomatică. Pentru că scandalurile de politică internă din ultimii ani, activitatea ultimilor ani a produs următorul rezultat: România şi-a pierdut din ponderea politică în zonă”, a punctat Kelemen Hunor.


„România chiar ar putea să devină un lider în regiune. Se spune că politica securităţii prevalează peste tot, da, şi eu sprijin rolul în care România s-a angajat împreună cu SUA în parteneriate strategice, trebuie să consolidăm pentru că nu există alternativă. Această strategie nu trebuie neapărat regândită, dar spunem că degeaba aducem rachete noi în ţară, degeaba facem acest scut de protecţie, dacă pleacă oamenii din ţară, dacă ţara se goleşte, dacă până în 2040 nu vor mai fi nici 15 milioane de oameni şi nu va fi o populaţie activă de 4 milioane”, a conchis liderul UDMR.

Candidatul Uniunii a subliniat că preşedintele statului trebuie să aibă un rol şi în schimbarea mentalităţii oamenilor, să contribuie activ la restaurarea respectului şi încrederii, întrucât acesta nu este doar un titlu onorific de drept comun. De asemenea, Kelemen susține că are o propunere naţională, valabilă pentru toată ţara, şi a subliniat că politica la care s-a angajat Uniunea în urmă cu 30 de ani vizează dezvoltarea întregii ţări.

abonare newsletter