Politică

Daniel Buda cere demiterea ministrului Agriculturii după ce a raportat „fix din pix” producțiile de porumb la Comisia Europeană

Vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, preşedinte al PNL Cluj, solicită public demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca urmare a „raportării fix din pix” a producţiilor de porumb către Comisia Europeană.

Daniel Buda cere demiterea ministrului Agriculturii după ce a raportat „fix din pix” producțiile de porumb la Comisia Europeană

„Solicit public demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca urmare a raportării fix din pix a producţiilor de porumb către Comisia Europeană! Ceea ce se discuta în urmă cu câteva luni bune, stârnind consternare, înfrigurare şi îngrijorare pe culoarele instituţiilor europene, despre posibilele raportări false ale Guvernului României cu privire la producţiile de porumb iată că, încetul cu încetul, devin certitudini”, susține eurodeputatul clujean.

„Guvernul PSD-ALDE a minţit în documentele oficiale trimise către Comisia Europeană, ceea ce creează grave prejudicii de imagine şi scăderea credibilităţii oficialilor români în faţa instituţiei europene şi nu numai. Iar acest lucru a fost, iată, confirmat şi de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii”, a afirmat Daniel Buda, potrivit unui comunicat de presă.


Europarlamentarul adaugă că raportările „false” făcute de ministrul Daea au dus la modificări de preţuri pe burse: „Nimeni nu poate înţelege un astfel de gest care depăşeşte cu mult raportările ceauşiste ale producţiilor record desprinse de realitate”.

„Astăzi, aceste false raportări ale ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu multe milioane de tone peste cele reale, au dus la modificări de preţuri pe bursa de cereale, generând pierderi uriaşe pentru unii şi buzunare umplute pentru alţii. Balanţa comercială a UE a fost dată şi ea peste cap, importurile şi exporturile la nivelul UE fiind afectate. Mai mult, există riscul declanşării inclusiv a unor dificultăţi majore în asigurarea necesarului de furaje pentru animale, dar şi a alimentelor pentru consumul uman”, avertizează Buda.


„Toate acestea pot presupune importuri la preţuri mult mai mari decât cele normale şi, evident, avem de-a face cu distorsiuni ale pieţei. Tocmai de aceea, în faţa unei realităţi de forţa evidenţei aritmetice, singura soluţie este demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca un minim efort de reparare a imaginii României în faţa instituţiilor europene”, conchide eurodeputatul PNL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter