Politică

De ce PNL nu a câştigat alegerile la Cluj, deşi Emil Boc are o cotă de încredere uriaşă

Preşedintele PNL Ludovic Orban a vorbit la Digi24 despre scorul pe care partidul l-a obţinut în judeţul Cluj şi în municipiul Cluj-Napoca, unde Alianţa USR-PLUS a dominat categoric la alegerile europarlamentare.

A spus că a fost surprins de rezultat şi că se va face o analiză în special în Cluj-Napoca, oraş condus de Emil Boc, primar care se bucură de o cotă de încredere de 75%.

„La Cluj nu am făcut o analiză, am decis în reuniunea BPN că vom face analize judeţ cu judeţ, localitate cu localitate. Am fost surprinşi de rezultat. Pe de altă parte, acolo PSD nu a câştigat, a fost zdrobit, redus la un scor infim. În Cluj, analiza în special în municipiu e interesantă. În judeţul Cluj am câştigat toate unităţile administrativ-teritoriale unde nu e populaţie maghiară majoritară şi cred că am mai pierdut în 3 localităţi unde a câştigat USR. În municipiul Cluj-Napoca trebuie să facem o analiză pentru că, totuşi, performanţa în admnistraţie a primarului PNL Emil Boc depăşeşte graniţele Clujului. Cercetările sociologice arată că Emil Boc se bucură de încredere de 75%, o încredere uriaşă pentru un administrator. Satisfacţia care există la nivelul muncipiului Cluj faţă de prestaţia reprezentanţilot PNL la administraţia locală nu s-a transpus în vot la alegerile europarlamentare. Aici trebuie să vedem exact care sunt motivele pentru care s-a ajuns la acest scor sub aşteptări”, a declarat Ludovic Orban, întrebat despre motivele pentru care PNL a ieşit pe locul doi la europarlamentare, la diferenţă mare după USR-PLUS.


PNL a pierdut alegerile europarlamentare în favoarea Alianţei 2020 USR PLUS atât la nivelul judeţului Cluj, cât şi în Cluj-Napoca, în condiţiile în care liberalii deţin majoritatea în Consiliul Local şi în cel Judeţean, dar şi posturile de primar şi şef al Consiliului Judeţean, prin Emil Boc şi Alin Tişe.

La alegerile locale din 2016, Emil Boc a câştigat pentru PNL Primăria Cluj-Napoca obţinând 64,76% (64.311 voturi), iar PNL s-a clasat pe primul loc la Consiliul Judeţean Cluj cu 37,99% (97.591 voturi) şi are şefia instituţiei prin Alin Tişe, liberalii având majoritate în CJ, cu 18 mandate din 37, şi în Consiliul Local Cluj-Napoca, 17 din 27.


De asemenea, la alegerile parlamentare din 2016, PNL s-a clasat pe primul loc în judeţul Cluj cu 27,63% (66.001 voturi).

Ultimele Stiri
abonare newsletter