Politică

Amenzi uriaşe şi maşini ridicate pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap

Șoferii care parchează fără justificare pe locurile rezervate persoanelor cu handicap se pot alege cu amenzi uriașe. O propunere legislativă semnată de 28 de senatori și deputați a fost deja înregistrată la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Inițiatorii, printre care deputatul clujean Emanuel Ungureanu (USR), solicită înăsprirea sancțiunilor aplicate celor care privează persoanele cu dizabilități de drepturile rezervate. Astfel, conform proiectului de act normativ, amenzile ar putea ajunge până la 10.000 lei, iar mașinile persoanelor în cauză ar urma să fie ridicate.

Statisticile oficiale arată că, la momentul actual, în România trăiesc circa 779.814 de persoane cu dizabilități.


Un raport întocmit de Institutul de Politici Publice din România, menționat în expunerea de motive, arată că "mediul public nu este încă accesibil persoanelor cu handicap în cea mai mare parte. Există instituții publice importante care lucrează direct cu publicul și care nu au o rampă de acces în clădire, un ascensor sau minime facilități de comunicare cu clienții cu handicap. Aproximativ 50% dintre municipiile mari nu au adaptat trecerile de pietoni."

abonare newsletter