Politică

Corina Creţu, noi întrebări despre spitalele regionale din ţară printre care şi cel de la Cluj

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a afirmat că vrea să afle de la prim-ministrul Viorica Dăncilă dacă Guvernul mai doreşte să folosească fonduri europene pentru construcţia celor trei spitale regionale de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi Corina Creţu, au discutat despre posibilităţile de finanţare existente pentru construirea a trei spitale regionale şi au identificat soluţii de realizare a acestora.

"Cei doi oficiali au discutat despre posibilităţile de finanţare existente şi au identificat soluţii de realizare a acestor spitale", se precizează într-un comunicat de presă.

Întrebată ce explicaţii a primit de la Guvern pentru intenţia privind realizarea de proiecte în parteneriat public privat în loc să fie folosite fonduri europene, Corina Creţu a răspuns: "Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziţionare, pentru care nu am confirmare. (...) Noi discutăm de ani de zile, avem corespondenţe între serviciile noastre şi autorităţile naţionale, de pildă în ceea ce priveşte spitalele regionale, având în vedere progresele care s-au făcut, nivelul foarte înaintat ale studiilor de fezabilitate. Am înţeles, inclusiv din declaraţiile doamnei ministru Pintea, că proiectele celor trei spitale regionale, de la Cluj, de la Iaşi şi de la Craiova, vor fi trimise la Comisie până la sfârşitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna prim-ministru să ne confirme dacă acest lucru este valabil".

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a scris, săptămâna trecută pe Facebook, că este „mâhnită” de faptul că discuţiile despre finanţarea din fonduri europene a spitalelor regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj „se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor”. Declaraţiile sale  au venit în contextul în care Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat, tot pe Facebook, că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneriat-public privat în România, în condiţiile în care BEI elaborează studii în valoare de 120 milioane de euro.

abonare newsletter