Politică

Ambasadorul Germaniei în România, la Cluj: România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, crede că România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează şi îşi imaginează ţara noastră ca pe un intermediar între forţele din Vest şi Est, odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, dacă are un sfat pentru autorităţile române, în condiţiile în care România va prelua de la 1 ianuarie 2019 preşedinţia Consiliului UE, Cord Meier-Klodt a spus că în Europa fiecare trebuie să îşi aducă aportul şi să îşi joace rolul stabilit.

”Pentru a păstra coeziunea şi solidaritatea Europei, fiecare trebuie să îşi aducă aportul şi să îşi joace rolul stabilit. Franţa şi Germania, ca importanţi parteneri şi promotori ai Europei, îşi cunosc şi îşi asumă acest rol. Dar, cum se spune pe vapor, este nevoie de toţi oamenii pe punte. Iar în ceea ce priveşte România, am convingerea fermă că România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează. Îmi imaginez România, în primul rând, ca pe un intermediar între acele forţe care se manifestă, pe de-o parte, în Vestul Europei, şi cele care se manifestă în Est”, a spus Meier-Klodt, potrivit Mediafax.


Diplomatul german s-a referit la recentul summit al celor trei mări, de la Bucureşti, precizând că iniţiativa de creare a acestuia a provenit din ţările din Estul UE, dar a fost sprijinită şi de parteneri din SUA.

”Au existat la unii dintre parteneri temeri cum că acest summit ar putea iniţia o mişcare care ar urma să divizeze Europa. România s-a folosit de preşedinţia pe care a deţinut-o la summit pentru a face două lucruri: a încercat să facă din acest summit o întâlnire cu rezultate cât se poate de concrete, să reducă retorica politică şi să introducă elemente de ordin practic, precum energia, transporturile, digitalizarea, infrastructura în această parte a Europei. În al doilea rând, a ţinut să arate că această iniţiativă este deschisă şi altor parteneri. Ne-au abordat pe noi şi ne-au întrebat dacă vrem să ne alăturăm acestei iniţiative. Eu m-am folosit de această invitaţie pentru a demonstra Guvernului federal german că România îşi asumă rolul pe care îl are în gestionarea problemelor europene”, a subliniat ambasadorul german.


Cord Meier-Klodt a menţionat că după consultările şi votul care a avut loc la nivelul Ministerului de Externe al Germaniei, s-a reuşit obţinerea primei participări a Germaniei la această iniţiativă, prilej cu s-a exprimat poziţia acesteia şi s-au formulat propuneri de îmbunătăţire.

”Acesta este un exemplu, dar sunt convins că există multe alte teme în care România poate juca un rol similar. Iar anul viitor, în urma mandatului de preşedinţie a Consiliului UE, va putea să demonstreze tocmai această problemă”, a conchis Meier-Klodt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter