Politică

Clujenii vor oameni noi in politică

O nouă campanie care promovează reînnoirea clasei politice se desfăşoară în această perioadă la Cluj: “Oameni noi în politică”, lansată de USR şi Mişcarea România Împreună. Iniţiatorii vor desfăşura în weekend, pe Bulevardul Eroilor o acţiune de colectare de semnături.

sirsa foto Facebook USR Cluj sirsa foto Facebook USR Cluj

Modificările propuse de inițiativă țintesc să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să îmbunătățească oferta politică:

- Asigurarea unor alegeri corecte
- Eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare
- Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri
- Alegerea primarilor în două tururi
- Creșterea numărului de parlamentari aleși de diaspora Vot liber pentru românii aflați în străinătate
- Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise)


Proiectul civic și politic „Oameni Noi în Politică” este alcătuit din 26 de organizații civice și 4 partide care și-au propus ca, împreună să redea puterea votului românilor prin reforma legilor electorale. Inițiativa e o completare firească la recent încheiata campanie de strângere de semnături pentru Fără Penali în funcți publice.

Cele patru partide iniţiatoare sunt: Mişcarea România Împreună, Partidul Acţiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvaţi România.


Campania la nivel naţional a fost lansată în cursul săptămânii trecute.

Preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş a afirmat atunci că iniţiativa propune un cadru legislativ care să permită reînnoirea clasei politice.


La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a susţinut că în momentul în care vor intra oameni noi în politică România va avea o şansă, "marea problemă fiind clasa coruptă şi incompetentă".

abonare newsletter